Службено потврђено: Погинуо ирански предсједник и сви путници у хеликоптеру

Агенције
Службено потврђено: Погинуо ирански предсједник и сви путници у хеликоптеру

ТЕХЕРАН - Ебрахим Раиси, предсједник Ирана, погинуо је у хеликоптерској несрећи, као и остали који су били у хеликоптеру, јавља ЦНН.

Нема знакова живота у хеликоптеру предсједника Раисија, тврди АФП, позивајући се на Иранску државну телевизију.

Хеликоптер у којем су се налазили ирански предсједник Ебрахим Раиси и ирански министар спољњих послова срушио се јуче док је прелијетао планинско подручје по густој магли на повратку с границе с Азербајџаном.

Ирански државни медији рекли су да су лоши временски услови узрок несреће и да је то компликовало спасилачке операције.

Сви ресурси војске и елитне Револуционарне гарде били су ангажовани за операције потраге и спашавања.

Ирански ултраконзервативни кандидат Ебрахим Раиси (63) за предсједника је изабран из другог покушаја године 2021, а откако је преузео нову функцију наредио је да се пооштри закон о моралу, надзирао је гушење у крви противвладиних протеста и био снажно ангажован у нуклеарним преговорима са свјетским силама.

У иранском двојном политичком систему, подијељеном између клерикалног естаблишмента и владе, врховни вођа, а не предсједник државе, има посљедњу ријеч о свим главним секторима политике.

Упркос томе, многи су видјели Раисија као снажног кандидата за насљедника свог 85-годишњег ментора, врховнога духовног вође ајатолаха Алија Хаменеија, који снажно подржава Раисијеве политичке смјернице.

Раиси је био политичка непознаница јер је више од три деценије радио у правосуђу на чије је чело именован 2019.

Он је иначе жесток критичар Запада. Хамнеи га је 2019. поставио за шефа правосуђа, а бројни критичари су га нападали због дугогодишњег кршења људских права, преноси Индеx.

Наиме, Раиси је 1988. био члан "панела смрти", вијећа које је надзирало масовно погубљење око 5.000 политичких затвореника. У вијећу је било четворо људи.

Као државни тужилац је одговоран за погубљења пуно политичких дисидената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана