Vučić: Za Srbiju strateški važno da ojača povezanost sa Srpskom i BiH

Tanjug
Vučić: Za Srbiju strateški važno da ojača povezanost sa Srpskom i BiH

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju strateški važno da ojača Podrinje, te da uveže Zvornik sa Malim Zvornikom, Kozluk sa Loznicom, odnosno Srbiju sa Republikom Srpskom i BiH.

Vučić je u Loznici rekao novinarima da je o tome razgovarao i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom prije dva dana u Beogradu, da i Srpska sa svoje strane uradi sve što je moguće.


"Najveći deo tereta će da padne naravno na Srbiju, ali moramo to da uradimo, moramo da uvežemo Zvornik sa Malim Zvornikom, moramo da uvežemo i ovaj deo prema Kozluku sa Loznicom", rekao je Vučić nakon sastanka sa gradonačelnicima Loznice i Valjeva, kao i predsjednicima opština Osečina, Mali Zvornik, Ljubovija, Krupanj i Bajina Bašta.

Govoreći o Fruškogorskom koridoru, koji je dio putnog pravca Novi Sad–Ruma–Šabac–Loznica–granica sa BiH i koji će spajati Srbiju sa Hrvatskom, BiH i širim okruženjem, Vučić je naglasio da je to obaveza države Srbije.

"Ako radite Fruškogorski koridor, bez veze je da ga radite ako nećete da imate nastavak dobrog puta i do granice sa Republikom Srpskom i BiH", naveo je on.

Vučić je podsjetio da je u Sarajevu razgovarao o mostu na Drnini između Ljubovije i Bratunca i nastavka tog puta kroz BiH, kako ne bi ispalo da je džaba pravljen most, preko kojeg samo prazan kamion može da pređe.

"Nama je to potrebno za malogranični promet i dobili smo obećanje i predsedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, a i iz Republike Srpske da će taj problem biti rešen", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija sve svoje završila, te da je najveći dio toga platila i izgradila, a sada je problem da li zemljište pripada ili će ući u vlasništvo Republike Srpske ili BiH.

"Nama je potpuno svejedno, uopšte se ne mešamo u to, samo hoćemo da imamo prelaz, da kamioni mogu da prelaze, da trgovina može da funkcioniše i da naši ljudi ne moraju da čekaju i da podignemo trgovinu sa kompletnom BiH", istakao je Vučić.

Govoreći o Podrinju, najzapadnijoj oblasti Srbije, Vučić je istakao da su problemi u ovom kraju to što nedostaju veliki investitori i u Loznici i u Valjevu.

"Govorim o dva velika grada, a verujem da neke manje investitore možemo da obezbedimo za Mali Zvornik, da omogućimo bolju trgovinu, prelaz preko mostova i bolju trgovinu za Ljuboviju i Bajinu Baštu, kao i Osečinu", rekao je on.

Vučić je dodao da je posebna briga visok nivo nezaposlenosti u ovom kraju, što nije slučaj u svim krajevima Srbije, te da će zato država ogroman novac uložiti da privučemo investitore da tamo dođu.

Vučić: Nikada nećemo zanemariti srpski jezik i pismo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na Vukovom saboru u Tršiću da Srbija nikada neće zanemariti srpski jezik i pismo, te da će pravo na njihovu upotrebu obuhvatiti i deklaracija o opstanku srpskog naroda, koja bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Srbije i Republike Srpske.
Vučić je na završnoj svečanosti Vukovog sabora istakao da je cilj deklaracije da pravovremeno zaštiti srpski jezik i pismo, kao i da se zaštiti i sačuva srpski narod.

"Zluradima još jednom poručujem da deklaracija nema nikakve veze ni sa kakvim hegemonizmom i šovinizmom", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je Vuk Stefanović Karadžić prosvijetlio ne samo Srbiju, već sve krajeve gdje žive Srbi, koji su svi prihvatili i srpski jezik i njegovo pismo.

"Sve što smo mi posle uradili je sitnica, nastaviće ovaj narod da radi vredno i bićemo još bolji. Hvala ti za sve što smo pronašli i još više za to što si nas naučio da ne prestanemo da tražimo", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Vukov nemjerljiv doprinos očuvanju srpskog nacionalnog identiteta ostvarivan je kroz njegov sakupljački rad.

Vučić je istakao da mu je velika čast što se obraća na Saboru jednog od tvoraca i najvećeg imena kulture i obrazovanja - Vuku Karadžiću u njegovom rodnom Tršiću, odakle je krenuo na put na kojem je uspio da zaduži srpski narod.

"Držao je do Srbije, čuvao srpstvo, branio i stvarao srpski jezik i srpsko ćiriličko pismo, kao što niko drugi nije činio. Čak i u vreme progona, Vuk nikada nije dovodio u pitanje svoj patriotizam i ljubav prema Srbiji", rekao je Vučić.

On je ocijenio da se Vukovo cjelokupno djelo može staviti rame uz rame sa onim što je kasnije uradio Nikola Tesla, te da su njih dvojica uz Svetog Savu, Dositeja Obradovića, Petra Petrovića Njegoša i Ivu Andrića dali najveći doprinos srpskoj kulturi, obrazovanju i nauci.

Završnoj ceremoniji u Tršću kod Loznice prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, diplomatski kor i mnogi građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana