Vučić: Jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi

Vučić: Jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi 01.10.2017 15:58 | Srna

Jajinci - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sa komemoracije na spomen-obilježju na stratištu u Jajincima kod Beograda da je ovo bila jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi gdje je svakog dana u jame bacano po 300 ljudi.

"Jajinci su bili jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi koja je radila po strašnoj rutini - doručak, ručak, večera, spavanje, streljanje", rekao je Vučić i dodao da su tu dovođeni Srbi, Jevreji, Rimi, svi drugi koji misle drugačije.


Vučić, koji je danas položio vijenac na spomen-obilježje na stratištu u Jajincima, poručio je da sloboda i nezavinost nemaju cijenu i Srbija će ih čuvati bez obzira ne sve pritiske.

"I danas znamo šta je nacizam zahvaljujući Jajincima, Jadovnu, Prebilovcima, a to je dugoročno žinvestiranjež u mržnju. Moramo da se sećamo i da se podsećamo na količinu smrti koja je ovde proizvedena", poručio je Vučić.

On je rekao da građane Srbije samo svijest može odvojiti od zastrašujućeg ponavljanja istorije i farse i nekoga ko hoće ponovo da investira u mržnju i smrt".

"Potrebno je da dobro pamtimo, zaboraviti ne smemo, kao što ne smemo ni stati na putu za bogatiju i srećniju Srbiju. Mi hoćemo da investiramo u život i budućnost u dogovore, razmevanje, mir i rad koji taj mir obezbeđuje", rekao je predsjednik Srbije.

Državnom komemorativnom skupu posvećenom očuvanju sjećanja na više desetina hiljada stradalih u Drugom svjetskom ratu prisustvovali su i predsjednik Skupštine Maja Gojković, premijer Ana Brnabić, ministri u vladi, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i opštine Voždovac.

Skupu prisustvuju diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 20 država, predstavnici Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana.

Jajinci su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. godine na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

Žrtve su okupatori dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta.

Veliki memorijalni park u Jajincima u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20 godina ulaska partizanskih snaga u Beograd.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica