Sukob monaha zbog Artemija - VIDEO

Glas Srpske
Sukob monaha zbog Artemija - VIDEO

GRAČANICA - Monasi koji podržavaju razriješenog episkopa Artemija su u manastiru Gračanica fizički napali monahe koji podržavaju odluku Sinoda Srpske pravoslavne crkve, (SPC) javio je B92.

Grupa monaha pristalica episkopa Artemija, predvođeni crnorečkim kaluđerima, na kapiji manastira Gračanica fizički su nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC o razrješenju vladike Artemija i imenovanju vladike Atanasija za administratora eparhije raško-prizrenske, javlja reporter KIM radija sa lica mjesta.

Poslije dolaska vladike Atanasija za administratora eparhije raško-prizrenske, grupa monaha koji podržavaju Artemija pokušala je da uđe u manastir Gračanica, u namjeri da zaštiti razriješenog episkopa.

Poslije nekoliko neuspješnih pokušaja, dvadesetak monaha, predvođenih crnorečkim kaluđerima, fizički su nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC.

U gužvi koja je nastala došlo je do fizičkog obračuna na glavnoj manastirskoj kapiji. Poslije sukoba, grupa se povukla i provalila u manastir na sporedni ulaz.

Kosovska policijska služba se nije miješala u sukob, ali su njeni pripadnici pokušavali da razdvoje grupu. Nema potvrde iz gračaničke bolnice da li je neko od povrijeđenih zatražio ljekarsku pomoć.

Razrješenje dužnosti vladike raško-prizrenskog Artemija ne predstavlja posebno iznenađenje za vjerske analitičare.

Zvanično objašnjenje za privremeno razrješavanje vladike Artemija je nespremnost da izvršava odluke Sinoda i Sabora, ali i to što je označen kao posredno odgovoran za zloupotrebe u poslovanju raško-prizrenske eparhije.

Srpsko nacionalno vijeće

Jedan od dugogodišnjih rukovodilaca u Srpskom nacionalnom vijeću, koji od osnivanja predvodi vladika Artemije, Ranđel Nojkić smatra da je do razrješenja došlo po ubrzanom procesu kako bi se o tome eventualno preduprijedilo izjašnjavanje Sinoda SPC. On je potvrdio da su se u raško-prizrenskoj eparhiji dešavale finansijske malverzacije za koje su odgovorne osobe iz bliskog okruženja smijenjenog vladike.

- Da ne postoji njegova lična odgovornost, Sinod ne bi preduzeo ovakve mere i ne bi zauzeo ovakav stav. Nadam se da će se u narednom periodu konačno utvrditi odgovornost svih i da će svi odgovarati – kazao je Nojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana