Сукоб монаха због Aртемија - VIDEO

Глас Српске
Сукоб монаха због Aртемија - VIDEO

ГРAЧAНИЦA - Монаси који подржавају разријешеног епископа Aртемија су у манастиру Грачаница физички напали монахе који подржавају одлуку Синода Српске православне цркве, (СПЦ) јавио је Б92.

Група монаха присталица епископа Aртемија, предвођени црноречким калуђерима, на капији манастира Грачаница физички су насрнули на монахе који подржавају одлуку Синода СПЦ о разрјешењу владике Aртемија и именовању владике Aтанасија за администратора епархије рашко-призренске, јавља репортер КИМ радија са лица мјеста.

Послије доласка владике Aтанасија за администратора епархије рашко-призренске, група монаха који подржавају Aртемија покушала је да уђе у манастир Грачаница, у намјери да заштити разријешеног епископа.

Послије неколико неуспјешних покушаја, двадесетак монаха, предвођених црноречким калуђерима, физички су насрнули на монахе који подржавају одлуку Синода СПЦ.

У гужви која је настала дошло је до физичког обрачуна на главној манастирској капији. Послије сукоба, група се повукла и провалила у манастир на споредни улаз.

Косовска полицијска служба се није мијешала у сукоб, али су њени припадници покушавали да раздвоје групу. Нема потврде из грачаничке болнице да ли је неко од повријеђених затражио љекарску помоћ.

Разрјешење дужности владике рашко-призренског Aртемија не представља посебно изненађење за вјерске аналитичаре.

Званично објашњење за привремено разрјешавање владике Aртемија је неспремност да извршава одлуке Синода и Сабора, али и то што је означен као посредно одговоран за злоупотребе у пословању рашко-призренске епархије.

Српско национално вијеће

Један од дугогодишњих руководилаца у Српском националном вијећу, који од оснивања предводи владика Aртемије, Ранђел Нојкић сматра да је до разрјешења дошло по убрзаном процесу како би се о томе евентуално предуприједило изјашњавање Синода СПЦ. Он је потврдио да су се у рашко-призренској епархији дешавале финансијске малверзације за које су одговорне особе из блиског окружења смијењеног владике.

- Да не постоји његова лична одговорност, Синод не би предузео овакве мере и не би заузео овакав став. Надам се да ће се у наредном периоду коначно утврдити одговорност свих и да ће сви одговарати – казао је Нојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана