Stigao ruski avion za gašenje požara

Agencije
Stigao ruski avion za gašenje požara

Niš - Na niški aerodrom “Konstatnin Veliki” stigao je ruski avion “Berijev Be 200”, koji će u Srbiji ostati oko dva mjeseca zbog mogućih požara.

Delegaciju avijacije Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Ruske Federacije dočekao je zamjenik načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Đorđe Babić.

Ruski avion će pomoći u eventalnom gašenju požara na osnovu Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanja elementarnih nepogoda i tehničkih havarija i uklanjanja njihovih posljedica.

Nosivost aviona “Berijev” je oko 12 tona vode. Konstruisan je 1989. godine, a u operativnoj upotrebi za gašnje požara je od 2003. godine.

Do sada je proizvedeno devet letjelica, od kojih je osam u Rusiji i jedna u Azerbejdžanu.

Rusija je prošle godine pomagala u gašenju požara, a uz dva aviona “Berijev Be-200” i jednog aviona “iljušin” angažovan je bio i helikopter tipa “Kamov Ka-32”.

U Nišu je počelo i čišćenje od kasetnih mina oko 3.000 metara kvadratnih prostora između civilnog i vojnog aerodroma.

Pripadnici ruskog deminerskog odreda za humanitarno razminiranje “Emerikon” u Niš su dopremili mašinu za uklanjanje vegetacije i prekopavanja zemljišta do 20 centimetara dubine, nakon čega će uslijediti ručno pretraživanje terena.

Prema podacima Centra za razminiranje, u Srbiji postoji još oko sedam miliona metara kvadratnih za koje se sumnja da su pod kasetnom municijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana