Стигао руски авион за гашење пожара

Агенције
Стигао руски авион за гашење пожара

Ниш - На нишки аеродром “Констатнин Велики” стигао је руски авион “Беријев Бе 200”, који ће у Србији остати око два мјесеца због могућих пожара.

Делегацију авијације Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање посљедица елементарних непогода Руске Федерације дочекао је замјеник начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије Ђорђе Бабић.

Руски авион ће помоћи у евенталном гашењу пожара на основу Споразума између влада Србије и Русије о сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама, спречавања елементарних непогода и техничких хаварија и уклањања њихових посљедица.

Носивост авиона “Беријев” је око 12 тона воде. Конструисан је 1989. године, а у оперативној употреби за гашње пожара је од 2003. године.

До сада је произведено девет летјелица, од којих је осам у Русији и једна у Азербејџану.

Русија је прошле године помагала у гашењу пожара, а уз два авиона “Беријев Бе-200” и једног авиона “иљушин” ангажован је био и хеликоптер типа “Камов Ка-32”.

У Нишу је почело и чишћење од касетних мина око 3.000 метара квадратних простора између цивилног и војног аеродрома.

Припадници руског деминерског одреда за хуманитарно разминирање “Емерикон” у Ниш су допремили машину за уклањање вегетације и прекопавања земљишта до 20 центиметара дубине, након чега ће услиједити ручно претраживање терена.

Према подацима Центра за разминирање, у Србији постоји још око седам милиона метара квадратних за које се сумња да су под касетном муницијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана