Šešelj da odgovori hoće li učestvovati na raspravi o žalbi

Srna
Šešelj da odgovori hoće li učestvovati na raspravi o žalbi

Beograd - Haški tribunal pozvao je danas lidera Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislava Šešelja da se u roku od 10 dana izjasni da li će prisustvovati raspravi o žalbi Tužilaštva na oslobađajuću presudu koja mu je izrečena u martu prošle godine.

Šešelju je Tribunal ostavio mogućnost da u raspravi, koja će biti zakazana u dogledno vrijeme, učestvuje iz Beograda, posredstvom video-veze, ako ne bude mogao da putuje u Hag.


Predsjednik suda Teodor Meron upozorio je Šešelja da će mu biti nametnut zastupnik u slučaju da ostane pri ranijem stavu da se u Hag neće vraćati dobrovoljno i da neće učestvovati u raspravi, prenosi Beta.

Ako ne bude prisustvovao raspravi, sud će Šešelju dati mogućnost da na žalbu tužioca odgovori u roku od 10 dana, pošto primi zapisnik sa zasjedanja na srpskom jeziku.

U pisanom odgovoru na žalbu Tužilaštva, Šešelj je ranije Apelaciono vijeće suda obavijestio da "nema namjeru da učestvuje, ni na koji način, u procesu pred Haškim tribunalom" i da se "u Hag neće vraćati dobrovoljno".

Šešelj je u istom dokumentu naveo da "ne namjerava da dolazi u Hag ni na izricanje pravosnažne presude", koje će uslijediti u dogledno vrijeme nakon rasprave o žalbi Tužilaštva.

Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora.

Haški tribunal je Šešelja u novembru 2014. godine, prije izricanja prvostepene presude, pustio na privremenu slobodu zbog toga što je obolio od tumora na jetri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana