Šef ruskih obavještajaca u Beogradu

Agencije
Šef ruskih obavještajaca u Beogradu

Beograd - Sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev predložio je da se 2017. potpiše memorandum o uzajamnom razumijevanju Savjeta bezbijednosti Rusije i MUP Srbije.

On je istakao da memorandum treba potpisati da bi se uspostavila redovna komunikacija bezbjednosnih službi dvije zemlje.

"Radi uvođenja reda u naše kontakte predlažem revitalizaciju rada na memorandumu o uzajamnom razumijevanju Savjeta bezbjednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", rekao je Patrušev na početku sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.

On je kazao da takav dokument nema pravno obavezujući karakter niti status međunarodnog ugovora, ali "stvara neophodne formalne uslove za održavanje konsultacija na redovnoj osnovi o pitanjima od obostranog interesa".

Stefanović: Treba bolje sarađivati sa ruskim bezbednjacima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da treba ostvariti još bolju saradnju sa ruskim bezbjednosnim službama, te da će sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševom razgovarati o odnosu Srbije i Rusije u oblasti bezbjednosti i mogućnostima unapređenja saradnje u toj, kako kaže, važnoj oblasti.

Na početku sastanka sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Stefanović je rekao da Srbija želi da upozna kolege iz Rusije sa bezbjednosnom situacijom u Srbiji, o sutuaciji u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i o izazovima koji se odnose na migracije i borbu protiv organizovanog kriminala.

"Ovo su oblasti u kojima postoji apsolutno jedinstvo u službama bezbednosti Srbije i sva naša ministarstva i službe bezbednosti i različite druge institucije rade kao jedan da bi sprečili da Srbija i njeni građani budu meta terorista i kriminalaca", kaže Stefanović.

Ministar navodi da već sada postoji dobra saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Federalnom službom obezbeđenja, Federalnom službom bezbjednosti i Nacionalnom gardom.

"Smatramo da postoji mesto za unapređenje saradnje i da i u narednom periodu možemo da razmenimo bliže naša iskustva u ovim oblastima", rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana