Шеф руских обавјештајаца у Београду

Агенције
Шеф руских обавјештајаца у Београду

Београд - Секретар руског Савјета безбједности Николај Патрушев предложио је да се 2017. потпише меморандум о узајамном разумијевању Савјета безбиједности Русије и МУП Србије.

Он је истакао да меморандум треба потписати да би се успоставила редовна комуникација безбједносних служби двије земље.

"Ради увођења реда у наше контакте предлажем ревитализацију рада на меморандуму о узајамном разумијевању Савјета безбједности Русије и Министарства унутрашњих послова Србије", рекао је Патрушев на почетку састанка с министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем.

Он је казао да такав документ нема правно обавезујући карактер нити статус међународног уговора, али "ствара неопходне формалне услове за одржавање консултација на редовној основи о питањима од обостраног интереса".

Стефановић: Треба боље сарађивати са руским безбедњацима

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да треба остварити још бољу сарадњу са руским безбједносним службама, те да ће са секретаром Савјета безбједности Руске Федерације Николајем Патрушевом разговарати о односу Србије и Русије у области безбједности и могућностима унапређења сарадње у тој, како каже, важној области.

На почетку састанка са секретаром Савјета безбједности Руске Федерације Стефановић је рекао да Србија жели да упозна колеге из Русије са безбједносном ситуацијом у Србији, о сутуацији у борби против тероризма и екстремизма, као и о изазовима који се односе на миграције и борбу против организованог криминала.

"Ово су области у којима постоји апсолутно јединство у службама безбедности Србије и сва наша министарства и службе безбедности и различите друге институције раде као један да би спречили да Србија и њени грађани буду мета терориста и криминалаца", каже Стефановић.

Министар наводи да већ сада постоји добра сарадња са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбједности и Националном гардом.

"Сматрамо да постоји место за унапређење сарадње и да и у наредном периоду можемо да разменимо ближе наша искуства у овим областима", рекао је Стефановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана