Zurof: Dešavanja u hrvatskoj - primjer revizije holokausta

Srna
Zurof: Dešavanja u hrvatskoj - primjer revizije holokausta

Jerusalim - Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" i najpoznatiji lovac na naciste, upozorava na pokušaje revizije dešavanja u Drugom svjetskom ratu, a kao primjer navodi buđenje ustaštva u Hrvatskoj.

Zurof je za "Džeruzalem post" pomenuo, uz sva prethodna dešavanja i simbole ustaške NDH, najnoviji skandal sa polaganjem vijenaca u "balkanskom Aušvicu" - Jasenovcu.


On ukazuje na provokaciju kada su, kako navodi, "notorni ustaški simpatizeri iz Hrvatske nacionalne platforme položili vijenac sa posvetom: žSvim žrtvama kampa od 1941. do 1951. godinež".

Na taj način, kako objašnjavaju mediji, oni su pokušali da izjednače Srbe, Jevreje, Rome i antifašiste sa saradnicima okupatora i da sugerišu kako su u Jasenovcu ubijani pripadnici NDH nakon završetka rata, što je stara ustaška priča.

Zurof smatra da direktor Memorijalnog centra Jasenovac Nataša Jovičić snosi odgovornost za ono što se desilo na komemoraciji u Jasenovcu.

"Problematični događaji u Hrvatskoj samo su vrh ledene sante u iskrivljavanju Holokausta, koje se širi cijelom postkomunističkom istočnom Evropom", piše Zurof za izraelski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana