Зуроф: Дешавања у хрватској - примјер ревизије холокауста

Срна
Зуроф: Дешавања у хрватској - примјер ревизије холокауста

Јерусалим - Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал" и најпознатији ловац на нацисте, упозорава на покушаје ревизије дешавања у Другом свјетском рату, а као примјер наводи буђење усташтва у Хрватској.

Зуроф је за "Џерузалем пост" поменуо, уз сва претходна дешавања и симболе усташке НДХ, најновији скандал са полагањем вијенаца у "балканском Аушвицу" - Јасеновцу.


Он указује на провокацију када су, како наводи, "ноторни усташки симпатизери из Хрватске националне платформе положили вијенац са посветом: жСвим жртвама кампа од 1941. до 1951. годинеж".

На тај начин, како објашњавају медији, они су покушали да изједначе Србе, Јевреје, Роме и антифашисте са сарадницима окупатора и да сугеришу како су у Јасеновцу убијани припадници НДХ након завршетка рата, што је стара усташка прича.

Зуроф сматра да директор Меморијалног центра Јасеновац Наташа Јовичић сноси одговорност за оно што се десило на комеморацији у Јасеновцу.

"Проблематични догађаји у Хрватској само су врх ледене санте у искривљавању Холокауста, које се шири цијелом посткомунистичком источном Европом", пише Зуроф за израелски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана