Томашићевој не смета фотографија с Павелићем у позадини

Aгенције
Томашићевој не смета фотографија с Павелићем у позадини

Загреб - Најрадикалнија релевантна хрватска политичарка Ружа Томашић, која се налази у Аустралији одакле је објављена фотографија на којој је она усликана испод слике усташког вође и челника Независне Државе Хрватске Анте Павелића, каже да тамошњи Хрвати имају право на свој став, уколико он не излази из оквира закона те земље.

Томашићева је, у интервјуу за загребачки ˝Јутарњи лист˝, рекла да се није сликала само испод фотографије Павелића већ и блаженог загребачког бискупа, кардинала Алојза Степница, који је подржавао Павелића, а кога ће папа Фрања ускоро прогласити светим.

Упитана зашто није тражила да се фотографија Павелића склони, Томашићева каже:

˝Не мислим да имам право да тражим да се слике склањају. Ја сам гошћа аустралијских Хрвата и поштујем правила њихове куће. Као сви ми, и хрватска заједница у Аустралији има право на политички став, наравно ако је он у оквиру аустралских закона. Колико сам упозната, ово не излази из тог оквира и ту ја немам више шта да кажем˝.

На питање не мисли ли да би хрватски политичари требало јасно да се дистанцирају од Павелића и НДХ, Томашићева каже да се од свих тоталитарних режима до сада више пута јасно дистанцирала и да је више пута до сада јасно поручила за какву се Хрватску залаже.

˝За грађанску државу са владавином права у којој су сви грађани једнаки пред законом и у којој нема ни негативне ни позитивне дискриминације. Ако се залажете за једнакост пред законом и противите сваком облику дискриминације, онда не можете бити симпатизер тоталитарних режима у којима је свака индивидуалност затрта и у којима влада дискриминација, а независност правосуђа и полиције не постојиďż˝, навела је Томашићева.

Говорећи о захтјеву Европске народне странке да она не може бити на листи ХДЗ-а на мајским изборима за европарламент, Томашићева каже да је то ствар те странке и да она ни ту нема шта да каже.

А на питање зашто је гласала против уласка Хрватске у ЕУ, Томашићева указује на то да није гласала против него да је била уздржана, те да је и тада наступала са истих реалних позиција са којих наступа и данас.

Томашићева је похвалила одлазак премијера Зорана Милановића у Мостар, дан након  демонстрација у том граду у коме су страдале хрватске институције.

‘’И он и предсједник Иво  Јосиповић представљају угодну промијену у односу на оно што смо доживљавали од бившег предсједника Стјепана Месића кад су у питању Хрвати у БиХ˝, навела је Томашићева додавши да ту, ипак, још има премало конкретне политичке подршке званичном Мостару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана