Шверцовали цигарете из Црне Горе у Либију вриједне шест милиона €

Агенције
Шверцовали цигарете из Црне Горе у Либију вриједне шест милиона €

Атина - Грчка полиција заплијенила је цигарете вриједне више од шест милиона евра на броду који је из луке Бар пловио ка Либији.

Акција је спроведена током викенда, када је брод "Голендри", који је пловио ка Тобруку, заустављен код јужног Крита пренијели су медији у Грчкој. Грчка обалска стража је ухапсила шесточлану посаду, коју су чинили украјински држављани. Откривене су цигарете "американ хаус", а на њиховим кутијама, како се може видјети на фотографијама, исписана су арапска слова. Према документацији на броду, "Голендри", који је пловио под танзанијском заставом, из Бара у Црној Гори требало је да цигарете испоручи у Тобрук, у Либији. Грчка полиција је заплијенила 1.557.200 кутија цигарета "американ хаус". Обалска стража је примијетила да брод гаси навигационе уређаје, а наводно су имали информацију да се на њему налази сумњива пошиљка цигарета. Ово је четврта акција заустављања кријумчарених цигарета из Црне Горе према Либији у посљедње три године у Грчкој, а јуче је била једна од главних вијести у грчким медијима.

- На броду се налазила велика количина кријумчарених цигарета упакованих у картонске кутије. Власти су зауставиле брод код луке Хераклион и након истраге је пронађено и одузето укупно 1.557.200 кутија цигарета, док се укупна вриједност количине кријумчарених цигарета процјењује на 6.019,186,94 евра, пренијели су грчки медији.

Наводи се да је полиција званично потврдила да је ухапсила шест чланова посаде, украјинских држављана док се истрага да се идентификују саучесници наставља.

Истрага о овом случају биће вођена из Атине, а ухапшена лица ће бити приведена на саслушање код тужиоца у Пиреју.

Још 2015. године грчка полиција је пресрела и блокирала брод ГЕНЦ 3, на коме је био товар цигарета "клеопатра" које су произведене у Дуванском комбинату Подгорица.

У питању је бренд који је оригинално из Египта, али је годинама произвођен под крајње контроверзним околностима у подгоричкој фабрици.

Али када се сабере извоз цигарета из Црне Горе у свих тих 12 земаља, добије се бројка која није ни приближна количини која се извезе у Либију.
Црногорска Управа царина више мјесеци је одбијала захтјеве за слободан приступ подацима о извозу цигарета из луке Бар у Либију. Када су коначно стигли, исфилтрирани подаци, према писању "Дојче веле", указивали су на пошиљке цигарета у либијске луке Тобрук, Мисурата и Бенгази. У већем дијелу царинских докумената нема података о бренду транспортованих цигарета, иако су ти подаци морали бити наведени.
Осим на либијско тржиште цигарете се, према тврдњама извора овог њемачког медија, испоручују у Египат, Алжир, Тунис, Либан и Сирију. У неколико наврата полиција је хватала кријумчаре и плијенила шверцоване цигарете. Либијски извор из обавјештајне службе тврдио је да се илегалном препродајом цигарета не баве само кријумчари, већ и разне милитантне и терористичке групе које се на тај начин и финансирају.

"Ал-Каида" и ИС

Да се шверцоване цигарете из Црне Горе транспортују бродовима и купцима са подручја под контролом либијских исламистичких терористичких организација, блиских "Ал-Каиди" и Исламској држави објелоданио је средином прошле године "Дојче веле". Либија је, према наводима црногорског Завода за статистику (МОНСТАТ), и поред ратног стања у тој земљи, убједљиво најважнија дестинација за извоз дуванских производа из Црне Горе. Само у 2013, 2014. и 2015. години из Црне Горе у ту земљу извезено је чак 3.408.090 килограма цигарета. Црна Гора извози дуванске производе у још 12 земаља.


Агенција није регистровала спорни бренд


Бренда цигарета "американ хаус" регистрованог у бази података црногорске Агенције за дуван нема, што се може видјети и на сајту те институције. У питању је, како се може прочитати на сајтовима посвећеним трговини дуваном, бренд који припада компанији "Бритиш Америкен тобако" (БАТ) и производи се у углавном у Турској, а нема никаквих информација како и на који начин су ове цигарете утоварене у луци Бар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана