Судови проводе дискриминацију према Србима

Aгенције
Судови проводе дискриминацију према Србима

Загреб - Српски демократски форум упозорио је да судови у Хрватској проводе дискриминацију према Србима, посебно када је ријеч о случајевима раскидања уговора о замјени некретнина склопљених у рату.

Дискриминација се проводи и у пресудама за накнаду штете и покретању пљенидбе кућа које је држава обновила, а у којима власници не станују.

Лидер Српског демократског форума Вељко Џакула рекао је на конференцији за новинаре да судови одбацују само уговоре о замјени који иду на штету Хрвата, позивајући се на Анекс Г међународног споразума о питањима сукцесије према којем су неважећи сви уговори о замјени који су уговорени под принудом.

"Сматрамо да овакво понашање хрватског правосуђа није прихватљиво и да оно крши грађанска и људска права на етничкој основи, те да се то мора зауставити, а анекс почети примјењивати као међународни споразум", нагласио је Џакула.

У знак подршке, конференцији за новинаре Српског демократског форума придружио се и независни аналитичар Жарко Пуховски, који је указао на проблем дискриминације у правосуђу.

"Српски демократски форум и сви који смо с њим смо се сада јако изложили због овога што смо рекли. И зато понављам: дајте нам један случај са Хрватима и ми морамо ћутати и рећи то није етничка ствар или нека друга. Тог случаја, по свему што ми знамо, нема", каже Пуховски.

Он сматра да се није потребно посебно позивати на Анекс Г међународног споразума о питањима сукцесије, јер је оно што он прописује садржано и у хрватским законима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана