Срби још чекају правду

Ведрана Кулага
Срби још чекају правду

Бањалука - Операција "Олуја" није ослободилачка акција, већ удружени злочиначки подухват чији је главни циљ био протјеривање Срба са њихових вјековних подручја, а изостанак адекватних санкција међународне заједнице је срамотан.

Поручили су то представници Републике Српске и организација које се баве истраживањем и прикупљањем података у вези са протјеривањем више од 220.000 Срба са подручја тадашње Републике Српске Крајине прије 19 година.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је поводом 19 година од хрватске акције "Олуја" да је велики успјех то што је "Олуја", која према својим карактеристикама има сва обиљежја геноцида, доспјела пред Међународни суд правде. Он је истакао да је разочаран одлуком Хашког трибунала, који није прихватио иницијативу "Веритаса" да изврши ревизију поступка против хрватских генерала Младена Маркача и Анте Готовине, који су у Хагу ослобођени, иако је "Веритас" доставио нове доказе против њих.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта апеловао је на међународну заједницу да затражи од Хрватске да престане да слави "Олују" и казни починиоце злочина против српског народа током ратова деведесетих година прошлог вијека.

- Операција "Олуја" није ослободилачка акција, већ удружени злочиначки подухват послије које је дошло до масовног убиства српских цивила, пљачке и паљења српске имовине, спречавања повратака Срба и насељавања Хрвата -  рекао је Линта.

Он истиче да починиоци ратних злочина нису нађени, а још мање кажњени, а убијени нису признати као жртве рата и нема сјећања на њих. Линта наглашава да ни послије 19 година од "Олује" и окончања рата не постоји спремност хрватске стране да процесуира одговорне за злочине над Србима.

Предсједник Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова Петар Ђокић раније је истакао да је срамно што су најодговорнији људи за прогон више од 200.000 Срба ослобођени и што је изостала адекватна санкција.

У хрватској војној акцији "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000. У наставку акције у БиХ, у операцији "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

Програм

У оквиру обиљежавања 19 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине биће служен парастос погинулим и убијеним борцима и цивилима у Републици Српској Крајини и положени вијенци на гробљу "Свети Пантелија". У оквиру обиљежавања, касно синоћ организовано je паљење свијећа у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана