Srbi još čekaju pravdu

Vedrana Kulaga
Srbi još čekaju pravdu

Banjaluka - Operacija "Oluja" nije oslobodilačka akcija, već udruženi zločinački poduhvat čiji je glavni cilj bio protjerivanje Srba sa njihovih vjekovnih područja, a izostanak adekvatnih sankcija međunarodne zajednice je sramotan.

Poručili su to predstavnici Republike Srpske i organizacija koje se bave istraživanjem i prikupljanjem podataka u vezi sa protjerivanjem više od 220.000 Srba sa područja tadašnje Republike Srpske Krajine prije 19 godina.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je povodom 19 godina od hrvatske akcije "Oluja" da je veliki uspjeh to što je "Oluja", koja prema svojim karakteristikama ima sva obilježja genocida, dospjela pred Međunarodni sud pravde. On je istakao da je razočaran odlukom Haškog tribunala, koji nije prihvatio inicijativu "Veritasa" da izvrši reviziju postupka protiv hrvatskih generala Mladena Markača i Ante Gotovine, koji su u Hagu oslobođeni, iako je "Veritas" dostavio nove dokaze protiv njih.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta apelovao je na međunarodnu zajednicu da zatraži od Hrvatske da prestane da slavi "Oluju" i kazni počinioce zločina protiv srpskog naroda tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

- Operacija "Oluja" nije oslobodilačka akcija, već udruženi zločinački poduhvat poslije koje je došlo do masovnog ubistva srpskih civila, pljačke i paljenja srpske imovine, sprečavanja povrataka Srba i naseljavanja Hrvata -  rekao je Linta.

On ističe da počinioci ratnih zločina nisu nađeni, a još manje kažnjeni, a ubijeni nisu priznati kao žrtve rata i nema sjećanja na njih. Linta naglašava da ni poslije 19 godina od "Oluje" i okončanja rata ne postoji spremnost hrvatske strane da procesuira odgovorne za zločine nad Srbima.

Predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Petar Đokić ranije je istakao da je sramno što su najodgovorniji ljudi za progon više od 200.000 Srba oslobođeni i što je izostala adekvatna sankcija.

U hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000. U nastavku akcije u BiH, u operaciji "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Program

U okviru obilježavanja 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine biće služen parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima u Republici Srpskoj Krajini i položeni vijenci na groblju "Sveti Pantelija". U okviru obilježavanja, kasno sinoć organizovano je paljenje svijeća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana