Pupovac uslovio podršku vladi HDZ-a

Srna
Pupovac uslovio podršku vladi HDZ-a

Zagreb - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) postavila je tri uslova za podršku vladi koju bi formirao HDZ.

HDZ je za danas zakazao sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina te će sa svakim od manjinskih poslanika pojedinačno usaglašavati pozicije. Iako ništa još nije potvrđeno, pozitivan ishod tih pregovora mogao bi već danas obezbijediti Andreju Plenkoviću podršku osam manjinaca.

Tri poslanika SDSS-a, kako saznaju hrvatski mediji, zatražiće regulisanje pitanja zaostalih penzija pripadnika srpske nacionalne manjine koji su od 1991. pa do 1995. boravili na okupiranim područjima Hrvatske te poštivanje obveza koje je Hrvatska preuzela Erdutskim sporazumom iz 1995. godine i Pismom namjere iz 1997. godine.

Te obaveze predviđaju i to da četiri pomoćnika ministara, u resorima unutrašnjih poslova, pravosuđa, kulture i obrazovanja, budu pripadnici srpske nacionalnosti iz Istočne Slavonije.

Uz to, dodaje se da će SDSS tražiti predstavnika i u Ministarstvu regionalnog razvoja i evropskih fondova te u nekoliko javnih firmi.

- Želimo da imamo naše predstavnike i u "Hrvatskim šumama", "Hrvatskim vodama", "Hrvatskim cestama" te u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Radi se o područjima koja su od velike važnosti za pripadnike srpske manjine, a na ovaj način želimo obezbijediti da na vrijeme dobijamo sve informacije. Naprosto, želimo izvršnu vlast da približimo terenu, odnosno životnim i konkretnim problemima ljudi - poručili su iz SDSS-a.

Pojedinačni zahtjevi pripadnika nacionalnih manjina koje bude prihvatio HDZ-a trebalo bi da uđu u operativni plan nove vlade.

Predstavnik italijanske manjine Furio Radin kaže da će predmet razgovora biti uobičajene teme, no ne želi da otkrije na čemu će tačno insistirati.

Plenković je juče nastavio pregovore sa predstavnicima Mosta o formiranju vlade, a kako su istakli u toj stranci, tema razgovora neće biti podjela resora.

Ekspresno objelodanjeno da je formiran istražni predmet nakon što je u RS sproveden referendum o Danu Republike

Ističe rok

Objavljivanjem zvaničnih rezultata izbora juče je počeo teći dvadesetodnevni rok u kojemu treba da bude okupljen novi saziv Hrvatskog sabora te do 15. oktobra mora biti održana njegova prva sjednica, a saziva je predsjednik Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će sutra na Pantovčaku održati konsultacije o mandataru nove Vlade

Na prijevremenim parlamentarnim izborima, održanima 11. septembra, relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 poslaničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, a Živom zidu s partnerima osam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana