Пуповац условио подршку влади ХДЗ-а

Срна
Пуповац условио подршку влади ХДЗ-а

Загреб - Самостална демократска српска странка (СДСС) поставила је три услова за подршку влади коју би формирао ХДЗ.

ХДЗ је за данас заказао састанак с представницима националних мањина те ће са сваким од мањинских посланика појединачно усаглашавати позиције. Иако ништа још није потврђено, позитиван исход тих преговора могао би већ данас обезбиједити Андреју Пленковићу подршку осам мањинаца.

Три посланика СДСС-а, како сазнају хрватски медији, затражиће регулисање питања заосталих пензија припадника српске националне мањине који су од 1991. па до 1995. боравили на окупираним подручјима Хрватске те поштивање обвеза које је Хрватска преузела Ердутским споразумом из 1995. године и Писмом намјере из 1997. године.

Те обавезе предвиђају и то да четири помоћника министара, у ресорима унутрашњих послова, правосуђа, културе и образовања, буду припадници српске националности из Источне Славоније.

Уз то, додаје се да ће СДСС тражити представника и у Министарству регионалног развоја и европских фондова те у неколико јавних фирми.

- Желимо да имамо наше представнике и у "Хрватским шумама", "Хрватским водама", "Хрватским цестама" те у Агенцији за плаћања у пољопривреди. Ради се о подручјима која су од велике важности за припаднике српске мањине, а на овај начин желимо обезбиједити да на вријеме добијамо све информације. Напросто, желимо извршну власт да приближимо терену, односно животним и конкретним проблемима људи - поручили су из СДСС-а.

Појединачни захтјеви припадника националних мањина које буде прихватио ХДЗ-а требало би да уђу у оперативни план нове владе.

Представник италијанске мањине Фурио Радин каже да ће предмет разговора бити уобичајене теме, но не жели да открије на чему ће тачно инсистирати.

Пленковић је јуче наставио преговоре са представницима Моста о формирању владе, а како су истакли у тој странци, тема разговора неће бити подјела ресора.

Експресно објелодањено да је формиран истражни предмет након што је у РС спроведен референдум о Дану Републике

Истиче рок

Објављивањем званичних резултата избора јуче је почео тећи двадесетодневни рок у којему треба да буде окупљен нови сазив Хрватског сабора те до 15. октобра мора бити одржана његова прва сједница, а сазива је предсједник Републике Колинда Грабар-Китаровић, која ће сутра на Пантовчаку одржати консултације о мандатару нове Владе

На пријевременим парламентарним изборима, одржанима 11. септембра, релативну побједу остварио је ХДЗ који је, сам или с партнерима, освојио 61 од 151 посланичког мјеста, Народној коалицији припала су 54, Мосту 13, а Живом зиду с партнерима осам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана