Пуповац: Ванредне мјере за заштиту повратника

Aгенције фото: kaportal.hr
Пуповац: Ванредне мјере за заштиту повратника

Крњак - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац најавио је данас ванредне мјере заштите права 15 српских повратничких породица, које, иако су власници кућа, Хрватима који су се њима користили морају да исплате накнаде за реновирање.

Пуповац је то рекао на конференцији за новинаре у Крњаку, одржаној поводом  одлуке карловачког Жупанијског суда по којој ће кућа повратника Петра Кунића 12. маја бити стављена на аукцију јер није платио 170.000 евра накнаде за преправке наследницима Винка Петровића, Хрвата који је послије "Олује" од државе добио на коришћење његову кућу.

Пуповац је тим поводом оцијенио да "судови суде по националистичким критеријумима".

"Држава једнима даје, умјесто да их санкционише због незаконитих радова, а онима којима је било ускраћено право власништва, поново узима. Таквих је случајева, поред Кунића још 14, с укупним потраживањем од око 650.000 евра", рекао је он новинарима.

 Пуповац је нагласио да неће дозволити да прође аукција коју је суд најавио  за петак.

"Ако држава не заустави ову неправду, то ће учинити Српско народно вијеће", рекао је и прецизирао да ће зауставити одржавање аукције тако што ће њени организатори морати да пређу преко њега.

Кунић је изјавио да већ 19 година води битку с државним тијелима да би "његово било његово", као и да је добио парницу на Европском суду за људска права у Стразбуру, због неразумно дугог суђења.

 По ријечима замјеника карловачког жупана за српску националну мањину Синише Љубојевића, јасно је да држава на тим случајевима, преко судства, крши Устав и иде против својих грађана, са елементима националне дискриминације и национално мотивисаног одлучивања, пренијела је агенција Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана