Пуповац: Европа неријетко гријешила према Србима

Срна
Пуповац: Европа неријетко гријешила према Србима

Загреб - Носилац листе Самосталне демократске српске странке /СДСС/ на изборима за Европски парламент Милорад Пуповац рекао је данас да треба бити прекинуто 30 година неспоразума у односима Европе и Срба, те указао да је Европа неријетко гријешила према Србима.

Пуповац је поручио на централном предизборном скупу СДСС-а у Загребу да се залажу за “једнаке Србе у Хрватској и једнаку Хрватску у Европи”.

Он је позвао своје сународнике да 26. маја на изборима за Европски парламент подрже кандидате са листе СДСС-а.

“Вјерујем да ћемо овим изборима направити корак више, скочити степеницу или двије више да дођемо до онога што је наш идеал, колико год мали били - једнаки Срби у Хрватској и једнака Хрватска у Европи”, рекао је Пуповац.

Пуповац каже да треба бити прекинуто 30 година неспоразума у односима Европе и Срба, јер то вријеме ни Европи, нити Србима није донијело ништа добро.

“Европа је неријетко гријешила према Србима, а Срби су често гријешили према другима и према себи”, додао је Пуповац.

Предсједник СДСС-а поручио је да су на овим европарламентарним изборима одлучили играти на великом терену како би на том терену било више оних који ће допринијети толеранцији, једнакости и напретку у Хрватској.

“Овој земљи требају промјене, али не промјене на горе, и не промјене које ће бити обнављање лоше прошлости, него промјене на боље”, додао је Пуповац.

Он је рекао и да је југословенски антифашизам био истинска револуција отпора према тадашњем снажном европском фашизму који и данас пријети Европи и малим народима.

“Када данас у Хрватској говоре да је Загреб 1945. био окупиран, знају они шта говоре”, рекао је Пуповац и додао да ту врсту наопаког постављања ствари неће прихватити, макар то било задње што ће учинити.

Осврћући се на уништавање плаката СДСС-а и говоре мржње на њима, Пуповац је рекао да су изашли на ове изборе насупрот онима који им данас шаљу такве поруке мислећи да ће се уплашити и сакрити у “мишју рупу”.

Пуповац каже да се у свим крајевима Хрватске које су обишли пробудила нада и створио оптимизам да успију.

Други на СДСС-овој листи, универзитетски професор Дејан Јовић рекао је да им је доста осјећаја неуспјеха који их дуго прати, да нису остварени идеали - слобода, братство и једнакост.

“То је све што тражимо за себе и друге. Тражимо слободу да можемо у својој земљи слободно рећи ко смо, шта смо, шта осјећамо и мислимо”, рекао је Јовић и додао да је циљ СДСС-а освојити један мандат на европарламентарним изборима.

Јовић је навео да се кандидовао из осјећаја солидарности према онима који су у друштву годинама системски маргинализовани и оцрњивани.

“Политика оцрњивања и стигматизовања, не само да мора бити заустављена, јер она то неће бити сама по себи, него јој се треба отворено супротставити. И то не само ту код куће, него и у Европи”, додао је Јовић.

Он се залаже за брзо проширење ЕУ на све земље Западног Балкана и то, како је рекао, по могућности одмах и све заједно.

“Није се 1989. рушио Берлински зид да бисмо сада имали десет европских зидова на Западном Балкану. Ако је то стање 30 година након 1989. године, онда нам треба нова 1989. и озбиљне промјене у ЕУ”, сматра Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана