Pupovac: Evropa nerijetko griješila prema Srbima

Srna
Pupovac: Evropa nerijetko griješila prema Srbima

Zagreb - Nosilac liste Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ na izborima za Evropski parlament Milorad Pupovac rekao je danas da treba biti prekinuto 30 godina nesporazuma u odnosima Evrope i Srba, te ukazao da je Evropa nerijetko griješila prema Srbima.

Pupovac je poručio na centralnom predizbornom skupu SDSS-a u Zagrebu da se zalažu za “jednake Srbe u Hrvatskoj i jednaku Hrvatsku u Evropi”.

On je pozvao svoje sunarodnike da 26. maja na izborima za Evropski parlament podrže kandidate sa liste SDSS-a.

“Vjerujem da ćemo ovim izborima napraviti korak više, skočiti stepenicu ili dvije više da dođemo do onoga što je naš ideal, koliko god mali bili - jednaki Srbi u Hrvatskoj i jednaka Hrvatska u Evropi”, rekao je Pupovac.

Pupovac kaže da treba biti prekinuto 30 godina nesporazuma u odnosima Evrope i Srba, jer to vrijeme ni Evropi, niti Srbima nije donijelo ništa dobro.

“Evropa je nerijetko griješila prema Srbima, a Srbi su često griješili prema drugima i prema sebi”, dodao je Pupovac.

Predsjednik SDSS-a poručio je da su na ovim evroparlamentarnim izborima odlučili igrati na velikom terenu kako bi na tom terenu bilo više onih koji će doprinijeti toleranciji, jednakosti i napretku u Hrvatskoj.

“Ovoj zemlji trebaju promjene, ali ne promjene na gore, i ne promjene koje će biti obnavljanje loše prošlosti, nego promjene na bolje”, dodao je Pupovac.

On je rekao i da je jugoslovenski antifašizam bio istinska revolucija otpora prema tadašnjem snažnom evropskom fašizmu koji i danas prijeti Evropi i malim narodima.

“Kada danas u Hrvatskoj govore da je Zagreb 1945. bio okupiran, znaju oni šta govore”, rekao je Pupovac i dodao da tu vrstu naopakog postavljanja stvari neće prihvatiti, makar to bilo zadnje što će učiniti.

Osvrćući se na uništavanje plakata SDSS-a i govore mržnje na njima, Pupovac je rekao da su izašli na ove izbore nasuprot onima koji im danas šalju takve poruke misleći da će se uplašiti i sakriti u “mišju rupu”.

Pupovac kaže da se u svim krajevima Hrvatske koje su obišli probudila nada i stvorio optimizam da uspiju.

Drugi na SDSS-ovoj listi, univerzitetski profesor Dejan Jović rekao je da im je dosta osjećaja neuspjeha koji ih dugo prati, da nisu ostvareni ideali - sloboda, bratstvo i jednakost.

“To je sve što tražimo za sebe i druge. Tražimo slobodu da možemo u svojoj zemlji slobodno reći ko smo, šta smo, šta osjećamo i mislimo”, rekao je Jović i dodao da je cilj SDSS-a osvojiti jedan mandat na evroparlamentarnim izborima.

Jović je naveo da se kandidovao iz osjećaja solidarnosti prema onima koji su u društvu godinama sistemski marginalizovani i ocrnjivani.

“Politika ocrnjivanja i stigmatizovanja, ne samo da mora biti zaustavljena, jer ona to neće biti sama po sebi, nego joj se treba otvoreno suprotstaviti. I to ne samo tu kod kuće, nego i u Evropi”, dodao je Jović.

On se zalaže za brzo proširenje EU na sve zemlje Zapadnog Balkana i to, kako je rekao, po mogućnosti odmah i sve zajedno.

“Nije se 1989. rušio Berlinski zid da bismo sada imali deset evropskih zidova na Zapadnom Balkanu. Ako je to stanje 30 godina nakon 1989. godine, onda nam treba nova 1989. i ozbiljne promjene u EU”, smatra Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana