Пленковић љут на новинаре због ублажавања изјава о пресиди Трибунала

Агенције
Пленковић љут на новинаре због ублажавања изјава о пресиди Трибунала

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да Хрватска поштује хашке пресуде и да није било промјене става када је ријеч о пресуди бившим челницима Хрвата из БиХ.

Њега је наљутило новинарско питање о обрату у изјавама.

„Када је ријеч о поштовању пресуда, ми као одговорна чланица УН-а и међународне заједнице немамо никаквих дилема. О томе да смо незадовољни појединим дијеловима или квалификацијама смо били јасни, и то је наш конзистентан став,“ рекао је премијер новинарима у Опатији.

Упитан како је дошло до промјене става о хашкој пресуди, односно да сада говори да прихвата пресуду, само не неке њене дијелове, премијер је одговорио новинарки да се „очито убраја у оне који изврћу тезе.“

„Идите на њеб страницу Владе, послушајте моју изјаву и изјаву Владе од тог дана, па ћете видјети да такво спиновање нечега што се није изговорило и није рекло - није добро. Можете се питати какве је врсте дјеловања ово ваше питање“, рекао је премијер новинарки.

По изрицању пресуде шесторици Хрвата из БиХ у Хагу, коју је обиљежило самоубиство једног од осуђених, генерала Слободана Праљка у хашкој судници, Пленковић је на конференцији за новинаре у Загребу критиковао пресуду оцијенивши да њен садржај не одговара историјској истини због навођења да је хрватски државни врх учествовао у удруженом злочиначком подухвата.

Притом је рекао да одбацује и неприхвата такве оцјене из пресуде.

На тој конференцији за новинаре премијер ни једном није рекао да Хрватска прихвата пресуду, већ је најавио да ће Влада размотрити правне механизме да би је оспорила. Такође је рекао да чин Слободана Праљка говори о „дубокој моралној неправди према шесторици Хрвата из БиХ и хрватском народу“.

Тек послије неколико дана Пленковић је током посјете БиХ рекао да Хрватска поштује Хашки трибунал и да прихвата пресуду. Медији у Хрватској оцијенили су да је до промјене реторике дошло послије критика из међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана