Papa tvrdi da se misa ne plaća, a crkva u Hrvatskoj ima cjenovnik

Srna
Papa tvrdi da se misa ne plaća, a crkva u Hrvatskoj ima cjenovnik

Vatikan/Zagreb - Papa Franjo poručuje katoličkim vjernicima da misa ne košta, odnosno da je besplatna, ali hrvatski mediji navode da Katolička crkva u ovoj zemlji ima poseban cjenovnik za tu priliku.

"Ako imam neku osobu, rođake, prijatelje koji su u nevolji ili su prešli iz ovoga svijeta u drugi, mogu pomenuti njihovo ime u tom trenutku, u sebi i tiho, ili dati da se zapiše i pomene.


Koliko moram platiti da se ime pomene?", pitali su vjernici papu na opštoj audijenciji u Vatikanu.

Papa je odgovrio da ne moraju ništa da plate.

"Jeste li razumjeli? Ništa! Misa se ne plaća. Misa je Hristova žrtva, koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Ako želiš dati prilog - učini to, ali se ne plaća. To je važno shvatiti", rekao je papa Franjo.

Međutim, crkvena stvarnost u Hrvatskoj je drugačija, upozoravaju vjernici i mediji.

Na stranicama varaždinske Crkve Svetog Nikole biskupa 2014. godine objavljen je "biskupijski taksovnik", prema kojem se naplaćuju razne usluge u župnoj kancealriji.

Osim cijena za različite vrste misa i raznih obaveza koje treba ispuniti prije crkvenog vjenčanja ili pri sahrani, vjernik može saznati i da će "oprost od maloljetnosti" platiti 50 kuna, "oprost od krvnog srodstva" isto toliko, a "ozdravljenje ženidbe" 25 kuna.

Način na koji se određuju cijene objašnjen je na stranicama časopisa "Veritas":

"Sve biskupije Zagrebačke metropolije imaju zajednički taksovnik /riječ je o Zagrebačkoj nadbiskupiji, te o Varaždinskoj, Bjelovarsko-Križevačkoj i Sisačkoj biskupiji/.

Sve župe i svi pastoralni radnici dužni su da se drže tih odredaba i ne mogu tražiti više za pojedine usluge od onoga što pomenuti taksovnik određuje".

Ovaj slučaj je samo jedan u nizu koji pokazuje razlike u pogledima pape Franje i Katoličke crkve u Hrvatskoj o raznim temama, počevši od papinog odbacivanja navodne pojave Gospe u Međugorju i oklijevanja da se Alojzije Stepinac proglasi za blaženog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana