Папа тврди да се миса не плаћа, а црква у Хрватској има цјеновник

Срна
Папа тврди да се миса не плаћа, а црква у Хрватској има цјеновник

Ватикан/Загреб - Папа Фрањо поручује католичким вјерницима да миса не кошта, односно да је бесплатна, али хрватски медији наводе да Католичка црква у овој земљи има посебан цјеновник за ту прилику.

"Ако имам неку особу, рођаке, пријатеље који су у невољи или су прешли из овога свијета у други, могу поменути њихово име у том тренутку, у себи и тихо, или дати да се запише и помене.


Колико морам платити да се име помене?", питали су вјерници папу на општој аудијенцији у Ватикану.

Папа је одговрио да не морају ништа да плате.

"Јесте ли разумјели? Ништа! Миса се не плаћа. Миса је Христова жртва, која је бесплатна. Откупљење је бесплатно. Ако желиш дати прилог - учини то, али се не плаћа. То је важно схватити", рекао је папа Фрањо.

Међутим, црквена стварност у Хрватској је другачија, упозоравају вјерници и медији.

На страницама вараждинске Цркве Светог Николе бискупа 2014. године објављен је "бискупијски таксовник", према којем се наплаћују разне услуге у жупној канцеалрији.

Осим цијена за различите врсте миса и разних обавеза које треба испунити прије црквеног вјенчања или при сахрани, вјерник може сазнати и да ће "опрост од малољетности" платити 50 куна, "опрост од крвног сродства" исто толико, а "оздрављење женидбе" 25 куна.

Начин на који се одређују цијене објашњен је на страницама часописа "Веритас":

"Све бискупије Загребачке метрополије имају заједнички таксовник /ријеч је о Загребачкој надбискупији, те о Вараждинској, Бјеловарско-Крижевачкој и Сисачкој бискупији/.

Све жупе и сви пасторални радници дужни су да се држе тих одредаба и не могу тражити више за поједине услуге од онога што поменути таксовник одређује".

Овај случај је само један у низу који показује разлике у погледима папе Фрање и Католичке цркве у Хрватској о разним темама, почевши од папиног одбацивања наводне појаве Госпе у Међугорју и оклијевања да се Алојзије Степинац прогласи за блаженог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана