Osnovana krovna organizacija Srba u Sloveniji

Srna
Osnovana krovna organizacija Srba u Sloveniji

Ljubljana - U Ljubljani je danas formiran Savez Srba Slovenije, kao krovna organizacija srpske zajednice u ovoj zemlji, koja će legitimno zastupati njene interese pred slovenačkim institucijama.

Osnivačkom skupu prisustvovao je izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, koji je prenio poruku podrške predsjednika Aleksandra Vučića da je uz Srbe u Sloveniji.

Selaković je rekao da je ovo veliki dan za Srbe u Sloveniji koji će, poštujući istorijsko prijateljstvo sa slovenačkim narodom, sada biti u poziciji da pruže još veći doprinos slovenačkom društvu, istovremeno čuvajući svoje korijene, identitet i pismo na ovim prostorima.

On je ukazao na izuzetan značaj ovog skupa za Srbe u Sloveniji i pozvao na sabornost i jedinstvo, saopštili su organizatori.

Njegovo preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije prenio je podršku Srpske pravoslavne crkve /SPC/ ovoj inicijativi i istakao važnost sabornosti u očuvanju Srba u regionu.

Ambasador Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković istakla je da će nova krovna organizacija Srba biti još jedan most saradnje između Srbije i Slovenije, a prijateljstvo između dvije zemlje sada će imati još jedan čvrst oslonac i snažnu vezu u funkciji jačanja ukupnih odnosa.

“Srbi su sve važniji deo slovenačkog društva na svim poljima, a posebno u zdravstvu, kulturi, turizmu, bankarstvu, sportu, IT i medijskom sektoru”, rekla je Vlatkovićevaa.

Novoizabrani predsjednik Izvršnog odbora Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević, kao osnovni cilj Saveza naveo je objedinjavanje rada svih srpskih društava u Sloveniji, uz očuvanje srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom.

Formiranje novog jedinstvenog Saveza podržala je velika većina srpskih lokalnih društava, odnosno 25 od 30 organizacija. Na Skupštini su izabrani članovi Izvršnog odbora i usvojeni su konstitutivni radni dokumenti, Statut i Poslovnik o radu Saveza.

Osnivačkoj skupštini pristustvovali su i ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković, sveštenici iz crkvenih opština SPC u Sloveniji, istaknuti privrednici, sportisti, kulturni i naučni radnici i drugi ugledni građani koji žive u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana