Основана кровна организација Срба у Словенији

Срна
Основана кровна организација Срба у Словенији

Љубљана - У Љубљани је данас формиран Савез Срба Словеније, као кровна организација српске заједнице у овој земљи, која ће легитимно заступати њене интересе пред словеначким институцијама.

Оснивачком скупу присуствовао је изасланик предсједника Србије Никола Селаковић, који је пренио поруку подршке предсједника Александра Вучића да је уз Србе у Словенији.

Селаковић је рекао да је ово велики дан за Србе у Словенији који ће, поштујући историјско пријатељство са словеначким народом, сада бити у позицији да пруже још већи допринос словеначком друштву, истовремено чувајући своје коријене, идентитет и писмо на овим просторима.

Он је указао на изузетан значај овог скупа за Србе у Словенији и позвао на саборност и јединство, саопштили су организатори.

Његово преосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије пренио је подршку Српске православне цркве /СПЦ/ овој иницијативи и истакао важност саборности у очувању Срба у региону.

Амбасадор Србије у Словенији Зорана Влатковић истакла је да ће нова кровна организација Срба бити још један мост сарадње између Србије и Словеније, а пријатељство између двије земље сада ће имати још један чврст ослонац и снажну везу у функцији јачања укупних односа.

“Срби су све важнији део словеначког друштва на свим пољима, а посебно у здравству, култури, туризму, банкарству, спорту, ИТ и медијском сектору”, рекла је Влатковићеваа.

Новоизабрани предсједник Извршног одбора Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић, као основни циљ Савеза навео је обједињавање рада свих српских друштава у Словенији, уз очување српског идентитета, културе и језика, као и одржавање веза са матицом.

Формирање новог јединственог Савеза подржала је велика већина српских локалних друштава, односно 25 од 30 организација. На Скупштини су изабрани чланови Извршног одбора и усвојени су конститутивни радни документи, Статут и Пословник о раду Савеза.

Оснивачкој скупштини пристуствовали су и амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић, свештеници из црквених општина СПЦ у Словенији, истакнути привредници, спортисти, културни и научни радници и други угледни грађани који живе у Словенији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана