Ministarka davala kredit za Agrokor

Agencije
Ministarka davala kredit za Agrokor

Zagreb - Formalni vlasnik hrvatskog "Agrokora" Ivica Todorić napisao je juče na svom blogu da je i ministarka privrede Hrvatske Martina Dalić davala kredite tom koncernu te da će s tim u vezi morati da dokazuje svoju nevinost.

- To za Dalićevu neće biti lako, s obzirom na količinu kriminala koji je podstakla sa mrežom prijatelja i poslovnih partnera, rastačući i crpeći novac iz "Agrokora" i ostvarujući korist - naveo je Todorić.

On je dodao da Dalićeva sigurno neće dokazivati njegovu eventualnu krivicu u vezi sa "Agrokorom" te da je nakon forsiranja zakona "leks Agrokor" postavila za vanrednog upravnika Antu Ramljaka, autora tog akta.

Todorić je istakao da je Dalićeva zaboravila pretpostavku nevinosti u njegovom slučaju i postala i zakonodavac i tužilac i sudija. On navodi da prihvata odgovornost za poslovne poteze u "Agrokoru", ali da u njima nema nikakvih elemenata krivičnih djela.

- Dalićeva govori o bankarskim kreditima koje banke nije trebalo da daju, a upravo je ona "Agrokoru", kao prvi čovjek jedne banke, davala kredite. I ne samo kredite banke, već i pozajmice povezanih društava u sistemu banke, i to sa visokim kamatnim stopama - istakao je Todorić.

Dalićeva je rekla da je nagodba najvjerovatnija i najrealnija opcija za završetak vanredne uprave u koncernu "Agrokor".

Dalićeva je u utorak podnijela privatnu tužbu za klevetu protiv Todorića koji je izjavio da mu je ministarka prijetila hapšenjem tokom jednog sastanka.

Upravnik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak predstavio je ranije revizorski izvještaj za taj koncern, nakon čega je rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u toj firmi. Ramljak nije želio da govori o imenima, ali je naveo da je prijava podignuta protiv odgovornih lica koja su prošle godine upravljale kompanijom.

Nakon revizije, ukupna imovina ovog koncerna manja je za 21,7 milijardi kuna (2,9 milijardi evra) u odnosu na finansijski izvještaj za 2015. godinu, odnosno vrijednost koju je prikazivala bivša uprava sa Ivicom Todorićem na čelu.

Osim toga, revizijom je otkriveno da je poslovni gubitak u 2015. godini iznosio 480 miliona evra, u poređenju sa 160 miliona evra ranije iskazane dobiti.

Izglasano osnivanje komisije za "Agrokor"

Hrvatski sabor je sa 113 glasova za izglasao osnivanje komisije za "Agrokor", čiji je zadatak da u roku od šest mjeseci ispita sve okolnosti u vezi sa poslovanjem koncerna od dana osnivanja i parlamentu predloži zaključke. Protiv ove odluke bilo je 11 poslanika, a uzdržano 13. Komisija će početi da radi 30. oktobra. Predsjednik komisije biće Orsat Miljenić iz SDP-a, sekretar Marija Jelkovac iz HDZ-a, a članovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić iz HDZ-a, Stjepan Čuraj iz HNS-a, Gordan Maras iz SDP-a, Nikola Grmoja iz Koalicije "Most" i Ivan Lovrinović iz PH-a.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana