Министарка давала кредит за Агрокор

Агенције
Министарка давала кредит за Агрокор

Загреб - Формални власник хрватског "Агрокора" Ивица Тодорић написао је јуче на свом блогу да је и министарка привреде Хрватске Мартина Далић давала кредите том концерну те да ће с тим у вези морати да доказује своју невиност.

- То за Далићеву неће бити лако, с обзиром на количину криминала који је подстакла са мрежом пријатеља и пословних партнера, растачући и црпећи новац из "Агрокора" и остварујући корист - навео је Тодорић.

Он је додао да Далићева сигурно неће доказивати његову евентуалну кривицу у вези са "Агрокором" те да је након форсирања закона "лекс Агрокор" поставила за ванредног управника Анту Рамљака, аутора тог акта.

Тодорић је истакао да је Далићева заборавила претпоставку невиности у његовом случају и постала и законодавац и тужилац и судија. Он наводи да прихвата одговорност за пословне потезе у "Агрокору", али да у њима нема никаквих елемената кривичних дјела.

- Далићева говори о банкарским кредитима које банке није требало да дају, а управо је она "Агрокору", као први човјек једне банке, давала кредите. И не само кредите банке, већ и позајмице повезаних друштава у систему банке, и то са високим каматним стопама - истакао је Тодорић.

Далићева је рекла да је нагодба највјероватнија и најреалнија опција за завршетак ванредне управе у концерну "Агрокор".

Далићева је у уторак поднијела приватну тужбу за клевету против Тодорића који је изјавио да му је министарка пријетила хапшењем током једног састанка.

Управник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак представио је раније ревизорски извјештај за тај концерн, након чега је рекао да је поднио кривичну пријаву против одговорних лица у тој фирми. Рамљак није желио да говори о именима, али је навео да је пријава подигнута против одговорних лица која су прошле године управљале компанијом.

Након ревизије, укупна имовина овог концерна мања је за 21,7 милијарди куна (2,9 милијарди евра) у односу на финансијски извјештај за 2015. годину, односно вриједност коју је приказивала бивша управа са Ивицом Тодорићем на челу.

Осим тога, ревизијом је откривено да је пословни губитак у 2015. години износио 480 милиона евра, у поређењу са 160 милиона евра раније исказане добити.

Изгласано оснивање комисије за "Агрокор"

Хрватски сабор је са 113 гласова за изгласао оснивање комисије за "Агрокор", чији је задатак да у року од шест мјесеци испита све околности у вези са пословањем концерна од дана оснивања и парламенту предложи закључке. Против ове одлуке било је 11 посланика, а уздржано 13. Комисија ће почети да ради 30. октобра. Предсједник комисије биће Орсат Миљенић из СДП-а, секретар Марија Јелковац из ХДЗ-а, а чланови Милијан Бркић, Анте Бабић и Јосип Борић из ХДЗ-а, Стјепан Чурај из ХНС-а, Гордан Марас из СДП-а, Никола Грмоја из Коалиције "Мост" и Иван Ловриновић из ПХ-а.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана