Хрватска: Бојкот српке робе као фашизам

Танјуг
Хрватска: Бојкот српке робе као фашизам

Вуковар -- Позив на бојкот трговина у власништву вуковарских Срба представља "ревитализацију фашизма", оцијенила хрватска удружења која су позвала Владу на осуду тог чина.

Представници Удружења загребачких бранитеља Вуковара и Савеза антифашистичцких бораца и антифашиста Републике Хрватске на заједничкој конференцији за новинаре истакли су да је Хрватска уласком у ЕУ прихватила највише демократске стандарде и обавезе које се тичу потпуног поштовања људских и права националних мањина.

Предсједници ове двије организације, Фрањо Хабулин и Дамир Јашаревић, кажу да је на дјелу покушај фашизације града Вуковара и Хрватске у цјелини, који спроводи штаб, па указују домаћој и међународној јавности да такво дјеловање захтјева реаговање државних тијела којима је задатак да воде бригу о сваком грађанину Хрватске без обзира на вјерску или националну припадност.

Објављивање листе привредних и других објеката у Вуковару чији су власници особе друге националности или вјере, с позивом на њихов бојкот, свакога ко имало познаје историју неодољиво ће подсјетити на увод у "Кристалну ноћ" у којој су нацисти 1938. разбијали јеврејске трговине и станове у Њемачкој и започели Холокауст, упозорили су они, а пренијела агенција Хина.

На Фејсбуку је прије неколико дана објављен позив на бојкот српских продавница у Вуковару "док се из Вуковара не макне ћирилица", а пошто се око тога подигла прашина, Штаб за одбрану хрватског Вуковара позвао је полицију "да уђе у траг власнику фејсбук-профила", који је у међувремену угашен, демантујући да је аутор тог позива на бојкот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана