Хрвати решили проблем три прста краља Звонимира

Б92
Хрвати решили проблем три прста краља Звонимира

Книн - Корисници друштвених мрежа примјетили су нешто необично на табли која се налази на улазу у Книн.

 

На њој је представљен краљ Звонимир са натписом "Краљевски град Книн - добродошли".

Међутим, приказ краља Звонимира се разликује од оригинала по томе што су на његовој десној шаци досликана два прста.

Иначе, у Книну се редовно одржава манифестација "Звонимирови дани", током које се посјетиоци упознају са баштином тог града, а два прста која се виде на табли, мали и домали прст, нису испружена на оригиналном приказу.

Организатори наводе да цио догађај враћа Книн у атмосферу из доба краља Звонимира, тачније у крај 11. вијека, а у том граду откривен је и споменик краљу Звонимиру 2009. године, рад шибенског академског вајара Александра Але Губерине, преноси РТС.

И раније су медији писали о спорној табли у Книну на којој су краљу Звонимиру доцртана два прста.

"Изгледа да се некоме није свидјело да Звонимир дочекује посјетиоце Книна са испружена три прста, што је као српски поздрав од 1990. године често користио предсједник СПО Вук Драшковић, а потом је и шире прихваћено, нарочито међу српским борцима у ратовима од 1991. године до 1999. године", преносе медији.

Дмитар Звонимир је био бан, војвода и краљ Хрватске. Први пут се јавља у изворима као владар сјеверне Хрватске, тј. Славонског Баната. Да би ојачао свој положај и учврстио добре односе са Арпадовићима, Звонимир склапа вјеридбу са Јеленом, ћерком угарског краља Беле Првог.

Умро је 1089. године, а питање на који начин је његов живот окончан једно је од контроверзнијих у хрватској историји. Једни сматрају да је Звонимир умро природном смрћу, а други да је убијен. Теорија о насилној смрти заснива се на причи у којој су Хрвати убили свога краља на Косову Пољу код Книна 20. априла 1089. противећи се његовом позиву да, по папином налогу, крену у крсташки рат. Тај податак је у 14. веку увршћен у хрватску редакцију Летописа попа Дукљанина, као и у нека каснија дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана