Granične procedure za boravak u Crnoj Gori pojednostavljene tokom turističke sezone

Srna
Granične procedure za boravak u Crnoj Gori pojednostavljene tokom turističke sezone

Podgorica - MUP Crne Gore pripremio je mjere za pojednostavljenje graničnih procedura za vrijeme ljetnje turističke sezone, rekao je danas crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

"Sigurnost granice i ispunjenje Šengen standarda kojima težimo onemogućavaju da se u jeku sezone izbjegnu određene gužve i duža zadržavanja. Zato sam uvjeren da turisti imaju razumijevanja, kada znaju da je to u interesu njihove bezbjednosti i bezbjednog boravka u Crnoj Gori", rekao je Nuhodžić, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. On je naveo da sadašnja infrastruktura na graničnim prelazima s najvećim prometom putnika i vozila predstavlja ograničavajući faktor, podsjećajući da je sada promet duplo veći nego u vrijeme kada su oni projektovani i izgrađeni.

"Kada je riječ o graničnim prelazima na sjeveru, Nuhodžić je rekao da je granični prelaz Dobrakovo glavna tačka robne razmjene sa Srbijom, dok se u putničkom prometu granični prelaz Dračenovac pokazuje kao izuzetno važan alternativni pravac za putnike koji dolaze ili putuju u Srbiju. Promet putnika i vozila na ovim graničnim prelazima je u konstantnom porastu", saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

Nuhodžić je podsjetio da su vlade Crne Gore i Srbije prošle godine potpisale sporazume o graničnim prelazima i Sporazum o regulisanju režima pograničnog saobraćaja između dvije države, kako bi se stanovništvu u pograničnim područjima olakšalo prelaženje zajedničke granice, s ciljem rješavanja svakodnevnih životnih potreba.

"Sporazumi su stupili na snagu u martu i Mješovita komisija Crne Gore i Srbije će u najskorije vrijeme započeti sa njihovom implementacijom. Nuhodžić je posebno naglasio da su Sporazumom o regulisanju režima pograničnog saobraćaja utvrđena prelazna mjesta, van službeno otvorenih graničnih prelaza, na kojima građani pograničnih područja mogu da pređu iz jedne u drugu državu, 21 prelazno mjesto", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana