Граничне процедуре за боравак у Црној Гори поједностављене током туристичке сезоне

Срна
Граничне процедуре за боравак у Црној Гори поједностављене током туристичке сезоне

Подгорица - МУП Црне Горе припремио је мјере за поједностављење граничних процедура за вријеме љетње туристичке сезоне, рекао је данас црногорски министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

"Сигурност границе и испуњење Шенген стандарда којима тежимо онемогућавају да се у јеку сезоне избјегну одређене гужве и дужа задржавања. Зато сам увјерен да туристи имају разумијевања, када знају да је то у интересу њихове безбједности и безбједног боравка у Црној Гори", рекао је Нухоџић, одговарајући на питања посланика у Скупштини Црне Горе. Он је навео да садашња инфраструктура на граничним прелазима с највећим прометом путника и возила представља ограничавајући фактор, подсјећајући да је сада промет дупло већи него у вријеме када су они пројектовани и изграђени.

"Када је ријеч о граничним прелазима на сјеверу, Нухоџић је рекао да је гранични прелаз Добраково главна тачка робне размјене са Србијом, док се у путничком промету гранични прелаз Драченовац показује као изузетно важан алтернативни правац за путнике који долазе или путују у Србију. Промет путника и возила на овим граничним прелазима је у константном порасту", саопштено је из МУП-а Црне Горе.

Нухоџић је подсјетио да су владе Црне Горе и Србије прошле године потписале споразуме о граничним прелазима и Споразум о регулисању режима пограничног саобраћаја између двије државе, како би се становништву у пограничним подручјима олакшало прелажење заједничке границе, с циљем рјешавања свакодневних животних потреба.

"Споразуми су ступили на снагу у марту и Мјешовита комисија Црне Горе и Србије ће у најскорије вријеме започети са њиховом имплементацијом. Нухоџић је посебно нагласио да су Споразумом о регулисању режима пограничног саобраћаја утврђена прелазна мјеста, ван службено отворених граничних прелаза, на којима грађани пограничних подручја могу да пређу из једне у другу државу, 21 прелазно мјесто", додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана