Грабар-Китаровић: Држава стагнира док други напредују

Агенција
Грабар-Китаровић: Држава стагнира док други напредују

Загреб - Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић изразила је забринутост због чињенице да Хрватска стагнира, те што је примарно питање хрватске политичке сцене расправа о ономе чиме се бавила Комисија за суочавање са прошлошћу, умјесто да је разговарано о егзистенцијалним питањима.

Китаровићева сматра да су идеолошке расправе држави одузеле драгоцјено вријеме и изазвале још дубље подјеле.

"Не бих улазила у садржај препорука Комисије за суочавање са прошлошћу, очито су то питања о којима ћемо се тешко сагласити"”, рекла је Китаровићева за ХРТ.

Она је напоменула да не жели да каже да Хрватска назадује, али да је очигледно да стоји у мјесту, док други напредују.

Китаровићева сматра да Хрватска није успјела да искористи шансу у тренутку када је ЕУ изашла из кризе и оцјењује да све то показује да парцијалне, издвојене реформе нису добре.

Она је указала да је Хрватска спора у доношењу одлука и на дну” када је ријеч о новим чланицама ЕУ, те да је увјерена да ће ускоро чак почети и да веома заостаје за њима.

"Понекад је боље донијети и погрешну одлуку па је исправљати, него не доносити никакву и чекати, јер то уноси нервозу међу инвеститоре", поручила је Китаровићева.

Према њеном мишљењу, Хрватска је превише окренута туризму, који би, како је навела, морао да буде само "додатна вриједност" цијеле привреде која мора бити реструктурисана.

Одговарајући на питање да ли опет критикује рад Владе Андреја Пленковића, Китаровићева је рекла да то није била њена намјера и да то није критика, већ указивање на проблеме у друштву, закључивши да је потребно доносити храбре одлуке и ићи у болне реформе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана