Garda i lenta na inauguraciji Kolindnj Grabar-Kitarović

Agencije
Garda i lenta na inauguraciji Kolindnj Grabar-Kitarović

Zagreb - Inauguracija nove predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović održaće se 15. februara, a na njen zahtjev protokol će trajati duže od pola sata, te će sadržati mnogo više nacionalnih elemenata.

Šef tranzicijskog tima Kolinde Grabar-Kitarović, Jadranka Jureško-Kero, najavila je neke promjene u samom činu inauguracije koja bi trebalo da dobije više nacionalnih elemenata poput garde i lente.

- Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima svoje želje, pojaviće se novi elementi, nacionalni. Biće, na njenu želju i garda i lenta i neki dijelovi programa koji do sada nisu bili, ali sve još uvijek dogovaramo s Uredom predsjednika, mislim da će biti ugodnih iznenađenja - rekla je Jureško-Kero.

Naglasila je da su diplomatsko-konzularni uredi u Hrvatskoj već obaviješteni o datumu inauguracije te da bi se konačan popis stranih državnika koji će prisustvovati ceremoniji znati do 5. februara.

- Građani će biti na vrijeme obaviješteni o protokolu, a danas je krenula i službena diplomatska nota prema svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Hrvatskoj i očekujemo da bi do 5. februara mogli znati konačan popis svih stranih državnika i predstavnika stranih vlada koji će prisustvovati inauguraciji - rekla je Jureško-Kero.

Potvrdila je da će se protokol razlikovati od ranijih inauguracija.

- Mislim da će biti i produžen, da neće biti samo 30 minuta, kako je bio dosadašnji protokol. Mislim da će biti ugodnih iznenađenja - rekla je Jureško-Kero.

Kazala je i da su troškovi inauguracije procijenjeni na oko 600.000 kuna (78.000 evra), obezbijeđenih u budžetu u Kabinetu predsjednika za ovu godinu te naglasila da će se tim iznosom pokriti i smještaj stranih delegacija. Inauguracija će se tradicionalno održati na Markovom trgu polaganjem zakletve pred sudijama Ustavnoga suda.

Rezidencija

Nakon što je iz bezbjednosnih razloga rezidencijalna zgrada u Visokoj ulici najvjerovatnije otpala kao moguća lokacija buduće kancelarije predsjednice Hrvatske, smatra se kako bi kao lokaciju buduće kancelarije trebalo razmotriti dvorac Tuškanac i prostore u kojima je sada smještena Počasno zaštitna bojna. Riječ je o zemljištu veličine 18.000  kvadratnih metara na kom su smješteni dvorac, zatvoreni bazen, dvorana i jedna velika dvorana za skupove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana