Гарда и лента на инаугурацији Колиндњ Грабар-Китаровић

Агенције
Гарда и лента на инаугурацији Колиндњ Грабар-Китаровић

Загреб - Инаугурација нове предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић одржаће се 15. фебруара, а на њен захтјев протокол ће трајати дуже од пола сата, те ће садржати много више националних елемената.

Шеф транзицијског тима Колинде Грабар-Китаровић, Јадранка Јурешко-Керо, најавила је неке промјене у самом чину инаугурације која би требало да добије више националних елемената попут гарде и ленте.

- Изабрана предсједница Колинда Грабар-Китаровић има своје жеље, појавиће се нови елементи, национални. Биће, на њену жељу и гарда и лента и неки дијелови програма који до сада нису били, али све још увијек договарамо с Уредом предсједника, мислим да ће бити угодних изненађења - рекла је Јурешко-Керо.

Нагласила је да су дипломатско-конзуларни уреди у Хрватској већ обавијештени о датуму инаугурације те да би се коначан попис страних државника који ће присуствовати церемонији знати до 5. фебруара.

- Грађани ће бити на вријеме обавијештени о протоколу, а данас је кренула и службена дипломатска нота према свим дипломатско-конзуларним представништвима у Хрватској и очекујемо да би до 5. фебруара могли знати коначан попис свих страних државника и представника страних влада који ће присуствовати инаугурацији - рекла је Јурешко-Керо.

Потврдила је да ће се протокол разликовати од ранијих инаугурација.

- Мислим да ће бити и продужен, да неће бити само 30 минута, како је био досадашњи протокол. Мислим да ће бити угодних изненађења - рекла је Јурешко-Керо.

Казала је и да су трошкови инаугурације процијењени на око 600.000 куна (78.000 евра), обезбијеђених у буџету у Кабинету предсједника за ову годину те нагласила да ће се тим износом покрити и смјештај страних делегација. Инаугурација ће се традиционално одржати на Марковом тргу полагањем заклетве пред судијама Уставнога суда.

Резиденција

Након што је из безбједносних разлога резиденцијална зграда у Високој улици највјероватније отпала као могућа локација будуће канцеларије предсједнице Хрватске, сматра се како би као локацију будуће канцеларије требало размотрити дворац Тушканац и просторе у којима је сада смјештена Почасно заштитна бојна. Ријеч је о земљишту величине 18.000  квадратних метара на ком су смјештени дворац, затворени базен, дворана и једна велика дворана за скупове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана