Европска комисија упозорила Хрватску

Aгенције
Европска комисија упозорила Хрватску

Загреб - Права мањина никада нису добра тема за било какав референдум, јер на њима, по дефиницији, одлуку доноси већина - рекао је извор близак потпредсједнику Европске комисије Вивијан Рединг.

Хрватски медији наводе да је то уједно и став тамошње канцеларије на питање о коментару референдума за измјену Уставног закона о националним мањинама, за који је у понедјељак Сабору предато више од 680.000 потписа.

- Заштита права мањина је једна је од темељних вриједности ЕУ. У том смислу, поштовање права мањина експлицитно се спомиње у члану два уговора о ЕУ и тако потпада под тзв. копенхашке критеријуме. Њихово је испуњавање предуслов за придружење Унији - објашњавају извори из Брисела.

Засад, ЕУ нема мандат да контролише примјену копенхашких критеријума. Но, с друге стране, права мањина су основа Европског уговора.

- Свака дискриминација на основу припадности националним мањинама изричито је забрањена у Повељи о темељним правима, а поштовање језичне и културне разноликости темељ је ЕУ, што је записано у члану три уговора - додају извори из Брисела.

Језичка политика, што укључује и вишејезичне натписе, није регулисана европским законима, већ спада под јурисдикцију сваке чланице.

Но, додају, Вијеће Европе има мандат да надгледа спровођење примјене нацрта конвенције за заштиту националних мањина те Европске повеље о регионалним и мањинским језицима. Хрватска је потписник оба међународна уговора, истакли су из Брисела.

Хрватска се уговором о приступању ЕУ обавезала да ће штитити права националних мањина и ако бисмо жељели да их редукујемо, морали бисмо да изађемо из Уније, рекла је хрватски министар спољних и европских послова Весна Пусић. Она је додала и да би потписе за расписивање референдума о ћирилици, које је Сабору предао Штаб за одбрану хрватског Вуковара, требало темељно преконтролисати.

Јосиповић

Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је јуче да не мисли да је референдум о двојезичности "нешто добро и нешто уставно".

- Треба се држати закона, што укључује провјеру да ли је предмет референдума онакав какав би требало да буде према Уставу - додао је он, пошто су представници Штаба за одбрану хрватског Вуковара предали Сабору 680.000 потписа за расписивање референдума о употреби мањинског језика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана