Думбовић: Постоји шанса да спријечимо намјере Загреба

Срна
Думбовић: Постоји шанса да спријечимо намјере Загреба

Нови Град - Градоначелник Петриње Даринко Думбовић изјавио је да још има наде да буде спријечена намјера Хрватске о одлагању радиоактивног отпада на Трговској гори у општини Двор.

Думбовић је истакао да се не смије одустати и да му је драго да постоји критична маса с обију страна ријеке Уне.

Он сматра да Хрватска неће дати конкретне одговоре у вези с одлагањем половине радиоактивног отпада из нуклеарне електране “Кршко” док не буде дефинисан договор са Словенијом.

- Европа, закони и интереси морају знати да ово подручје не може да трпи нешто што није прихватљиво из економског, политичког, безбједносног, социјалног и сваког другог аспекта. Сисачко-мославачка жупанија означена је црвеном бојом на карти трусног подручја и ту они желе да смјесте радиоактивни отпад - рекао је Думбовић.

Думбовић је истакао да је добродошла помоћ из БиХ, гдје у вези с овим питањем постоји консензус.

- Имао сам прилику да у Сарајеву, на међународној конференцији коју је организовао Зелени клуб, разговарам са министарком за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренком Голић и другим министрима и осјетио сам да постоји консензус - навео је Думбовић.

Он је нагласио да је у вези с овим питањем било доста политике, те да је вријеме да струка каже своје мишљење и да буде израђена квалитетна студија.

- ЕУ јасно треба рећи да ми на овом подручју не желимо бити њихово рјешење за проблеме са нуклеарним отпадом - поручио је Думбовић.

Предсједник Удружења “Грин тим” из Новог Града Марио Црнковић сматра да је неопходна заједничка акција становника с обију страна ријеке Уне да би била спријечена намјера Хрватске да одлаже радиоактивни отпад у касарни Черкезовац у општини Двор. Чланови овог удружења придружили су се прекјучерашњем протесту у Сиску против одлагања медицинског отпада у овом граду, азбеста у Глини и радиоактивног отпада у Двору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана