Dumbović: Postoji šansa da spriječimo namjere Zagreba

Srna
Dumbović: Postoji šansa da spriječimo namjere Zagreba

Novi Grad - Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je da još ima nade da bude spriječena namjera Hrvatske o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u opštini Dvor.

Dumbović je istakao da se ne smije odustati i da mu je drago da postoji kritična masa s obiju strana rijeke Une.

On smatra da Hrvatska neće dati konkretne odgovore u vezi s odlaganjem polovine radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane “Krško” dok ne bude definisan dogovor sa Slovenijom.

- Evropa, zakoni i interesi moraju znati da ovo područje ne može da trpi nešto što nije prihvatljivo iz ekonomskog, političkog, bezbjednosnog, socijalnog i svakog drugog aspekta. Sisačko-moslavačka županija označena je crvenom bojom na karti trusnog područja i tu oni žele da smjeste radioaktivni otpad - rekao je Dumbović.

Dumbović je istakao da je dobrodošla pomoć iz BiH, gdje u vezi s ovim pitanjem postoji konsenzus.

- Imao sam priliku da u Sarajevu, na međunarodnoj konferenciji koju je organizovao Zeleni klub, razgovaram sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenkom Golić i drugim ministrima i osjetio sam da postoji konsenzus - naveo je Dumbović.

On je naglasio da je u vezi s ovim pitanjem bilo dosta politike, te da je vrijeme da struka kaže svoje mišljenje i da bude izrađena kvalitetna studija.

- EU jasno treba reći da mi na ovom području ne želimo biti njihovo rješenje za probleme sa nuklearnim otpadom - poručio je Dumbović.

Predsjednik Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada Mario Crnković smatra da je neophodna zajednička akcija stanovnika s obiju strana rijeke Une da bi bila spriječena namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u kasarni Čerkezovac u opštini Dvor. Članovi ovog udruženja pridružili su se prekjučerašnjem protestu u Sisku protiv odlaganja medicinskog otpada u ovom gradu, azbesta u Glini i radioaktivnog otpada u Dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana