Будванин пола свијета снабдијевао кокаином

Агенције
Будванин пола свијета снабдијевао кокаином

Подгорица - Будванин Винету Чоковић (52) ухапшен је у акцији полиције у Шпанији у којој је заплијењено 3,5 тона кокаина, а шпански медији га описују као човјека који је пола свијета снабдијевао кокаином.

И црногорска и шпанска полиција означили су Чоковића као шефа међународне групе кријумчара дроге, разбијене заједничком акцијом полиција из седам држава.

У тој акцији ухапшено је 69 особа, а заплијењено више од 3,5 тона кокаина, скоро 10 милиона евра, пет аутомобила, четири брода, мотоцикл, оружје и 332 стабљике марихуане.

На прес конференцији одржаној у Мадриду директор црногорске полиције Славко Стојановић саопштио је да је Чоковић ухапшен у главном граду Шпаније 16. јуна.

Објаснио је да је Чоковић означен као најважнији члан те организоване криминалне групе и да се сумња да је активно учествовао у кријумчарењу кокаина на међународном нивоу.

Осим њега, ухапшен је и Подгоричанин Веселин Павличић звани Паро (63).

Шпански портал "Ел конфиденсијал" преноси да је Чоковића управо разбацивање новцем "коштало" хапшења. Наводно, полиција је до њега дошла сасвим случајно, истражујући ко ће купити 1.400 украдених сатова, вриједних неколико милиона евра. Сатови су украдени у децембру 2012. године, а полиција је, према тим информацијама, пратила код кога ће тај вриједни плијен завршити, односно ко ће лоповима платити у кешу. Тако су дошли до много "крупних риба" - Чоковића и тада је кренула детаљна истрага о њему.

Чоковић је био вођа "опасне организоване банде дилера дроге" који је у главном граду Шпаније "живио пуним плућима" и није се скривао. Шпански медији преносе да је у тамошњем подземљу познат као неко ко "увијек има готовину", наводно је био и фудбалски менаџер, а јавност га зна као "човјека који живи у луксузу". Стојановић је испричао да је акција изведена истовремено у свим државама које учествују у реализацији тог предмета - Шпанији, Црној Гори, Србији и Хрватској. Наводно, тога дана у Србији, Црној Гори и Хрватској ухапшено је 15 чланова групе, у Шпанији 26 и у Португалији 28.

Деценију провео у затвору

Име Винетуа Чоковића се наводи у плавој књизи црногорске мафије, међу безбједносно интересантним особама које су побјегле у западну Европу да би избјегле затвор или ликвидацију. Упућени извори из безбједносних кругова тврде да је он дуже од деценију "робијао широм Европе".

- Има и једно спектакуларно бјекство из затвора. Тада је ослободио и неког италијанског боса, који му се касније одужио. Био је у затвору у Колумбији, хапшен је у Британији и Њемачкој - навео је извор из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана