Анте Томић, сценариста: Хрватска окренула главу од убиства српске породице Зец

Агенције
Анте Томић, сценариста: Хрватска окренула главу од убиства српске породице Зец

Загреб - Хрватски сценариста Анте Томић оцијенио је јуче, поводом 25 година од убиства српске породице Зец у Загребу, да је Хрватска онда када је окренула главу од стравичног случаја пропустила да оствари свој вишевјековни сан и заиста постане држава.

Данас се навршавају двије и по деценије од злочина у којем је, уз родитеље Михајла и Марију, хладнокрвно убијена и 12-годишња Александра Зец.

Томић је истакао да је Хрватска након убиства породице Зец наставила да беспомоћно гледа и безбројне друге злочине, убиства, силовања, преваре, крађе и запрепашћујућу дрскост да су хадезеовци чак два пута у Туђманово и Санадерево вријеме опљачкали свој народ.

- Све је пролазило и још пролази некажњено. Држава је, ето ту, службено је има, али као и да је нема. Као да нас је когод, Боже опрости, проклео. Као да је Александра Зец оне децембарске вечери 1991. године на Сљемену, чекајући да јој мерчеповац пуца у главу, шапнула: "Ако без мене нема Хрватске, дабогда је никада и не било" - навео је Томић у ауторском тексту који су објавили српски медији.

Он је рекао да не вјерује да је мала Александра то тада могла рећи, јер је као и њене вршњакиње гледала серију "Беверли Хилс" и о Србима и Хрватима баш ништа нису знале.

Томић је закључио да је много вјероватније да Хрвате и данас прати клетва коју је на њих 1089. године бацио краљ Дмитар Звонимир, којег су мучки код Книна убили његови великаши када је од њих тражио да крену у Јерусалим да би га ослободили од муслимана, а који им је тешко рањен поручио да државу неће имати.

У ноћи 7. децембра 1991. године припадници специјалних јединица МУП-а Хрватске провалили су у стан породице Зец у Пољаничкој улици у Загребу.

Михајла Зеца убили су на лицу мјеста, када је покушао да побјегне, а његову супругу Марију и кћерку Александру, која је тада имала 12 година, одвезли су у планинарски дом "Адолфовац" на Сљемену, гдје су их ликвидирали.

Злочин су преживјела дјеца Душан и Гордана, који су били сакривени у кући. Након почињеног злочина, дјецу је њихова бака Боса одвела у касарну ЈНА, одакле су евакуисани у Бањалуку.

Злочинци, међу којима је био Синиша Римац, саслушани су неколико дана касније пред истражним судијом, гдје су признали злочин, али је признање поништено због процесних недостатака.

Ова јединица МУП-а Хрватске била је под командом Томислава Мерчепа, који је тада био савјетник министра унутрашњих послова.

За своје учешће у рату у Хрватској Синиша Римац је одликован осам пута. Неки извори наводе да је Римац лично убио Михајла Зеца.

За убиство 43 Срба пет и по година казне

Након четворогодишњег суђења, Томислав Мерчеп је у мају ове године проглашен кривим за ратни злочин над Србима деведесетих година прошлог вијека и осуђен на пет и по година затвора. Мерчеп је био командант злогласне јединице која је убила 43 особе на подручју Загреба. Међу њима је и породица Зец. Од 52 особе, које су отели мерчеповци, три се још воде као нестале, а свега је шест успјело да се спасе, након окрутних мучења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана