Ante Tomić, scenarista: Hrvatska okrenula glavu od ubistva srpske porodice Zec

Agencije
Ante Tomić, scenarista: Hrvatska okrenula glavu od ubistva srpske porodice Zec

Zagreb - Hrvatski scenarista Ante Tomić ocijenio je juče, povodom 25 godina od ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu, da je Hrvatska onda kada je okrenula glavu od stravičnog slučaja propustila da ostvari svoj viševjekovni san i zaista postane država.

Danas se navršavaju dvije i po decenije od zločina u kojem je, uz roditelje Mihajla i Mariju, hladnokrvno ubijena i 12-godišnja Aleksandra Zec.

Tomić je istakao da je Hrvatska nakon ubistva porodice Zec nastavila da bespomoćno gleda i bezbrojne druge zločine, ubistva, silovanja, prevare, krađe i zaprepašćujuću drskost da su hadezeovci čak dva puta u Tuđmanovo i Sanaderevo vrijeme opljačkali svoj narod.

- Sve je prolazilo i još prolazi nekažnjeno. Država je, eto tu, službeno je ima, ali kao i da je nema. Kao da nas je kogod, Bože oprosti, prokleo. Kao da je Aleksandra Zec one decembarske večeri 1991. godine na Sljemenu, čekajući da joj merčepovac puca u glavu, šapnula: "Ako bez mene nema Hrvatske, dabogda je nikada i ne bilo" - naveo je Tomić u autorskom tekstu koji su objavili srpski mediji.

On je rekao da ne vjeruje da je mala Aleksandra to tada mogla reći, jer je kao i njene vršnjakinje gledala seriju "Beverli Hils" i o Srbima i Hrvatima baš ništa nisu znale.

Tomić je zaključio da je mnogo vjerovatnije da Hrvate i danas prati kletva koju je na njih 1089. godine bacio kralj Dmitar Zvonimir, kojeg su mučki kod Knina ubili njegovi velikaši kada je od njih tražio da krenu u Jerusalim da bi ga oslobodili od muslimana, a koji im je teško ranjen poručio da državu neće imati.

U noći 7. decembra 1991. godine pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Hrvatske provalili su u stan porodice Zec u Poljaničkoj ulici u Zagrebu.

Mihajla Zeca ubili su na licu mjesta, kada je pokušao da pobjegne, a njegovu suprugu Mariju i kćerku Aleksandru, koja je tada imala 12 godina, odvezli su u planinarski dom "Adolfovac" na Sljemenu, gdje su ih likvidirali.

Zločin su preživjela djeca Dušan i Gordana, koji su bili sakriveni u kući. Nakon počinjenog zločina, djecu je njihova baka Bosa odvela u kasarnu JNA, odakle su evakuisani u Banjaluku.

Zločinci, među kojima je bio Siniša Rimac, saslušani su nekoliko dana kasnije pred istražnim sudijom, gdje su priznali zločin, ali je priznanje poništeno zbog procesnih nedostataka.

Ova jedinica MUP-a Hrvatske bila je pod komandom Tomislava Merčepa, koji je tada bio savjetnik ministra unutrašnjih poslova.

Za svoje učešće u ratu u Hrvatskoj Siniša Rimac je odlikovan osam puta. Neki izvori navode da je Rimac lično ubio Mihajla Zeca.

Za ubistvo 43 Srba pet i po godina kazne

Nakon četvorogodišnjeg suđenja, Tomislav Merčep je u maju ove godine proglašen krivim za ratni zločin nad Srbima devedesetih godina prošlog vijeka i osuđen na pet i po godina zatvora. Merčep je bio komandant zloglasne jedinice koja je ubila 43 osobe na području Zagreba. Među njima je i porodica Zec. Od 52 osobe, koje su oteli merčepovci, tri se još vode kao nestale, a svega je šest uspjelo da se spase, nakon okrutnih mučenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana