Svetosavski turnir mladih: Banjaluci tri, Tesliću jedno zlato

G.S.
Svetosavski turnir mladih: Banjaluci tri, Tesliću jedno zlato

Dvadesetprvi Svetosavski turnir mladih, koji je odigran 25. januara u Banjaluci, okončan je trijumfom Katarine Arnaut, Maše i Bojana Maksimovića iz Banjaluke, te Miloša Đukarića iz Teslića.

Sva tri zlata gradu na Vrbasu donijeli su polaznici Škole šaha "Skakač", aktuelnog ekipnog omladinskog vicešampiona RS, čiji uspjeh su, sa dvije bronze, upotpunili Ana Babić i Nemanja Vuksan.

U prostorijama OŠ "Ivo Andrić" nastupila su 64 igrača iz Teslića, Đulića, Pribinića, Gradiške, Dragočaja, Zalužana i Banjaluke, od kojih je 12 djevojčica.

Čak 26 takmičara, ili 40,6 odsto, dolazi iz Škole šaha "Skakač" (u tabelama označeni "masnim" slovima)! Oni su iz 172 partije sakupili 93½ poena, što daje 54,4 odsto uspješnosti.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima istakli su i u novoformiranoj Školi šaha "Mat" iz Teslića, čiji su članovi osvojili jedno zlato (Đukarić) i dva srebra (Tomić i Lipovčić).

Kod kadetkinja je odigran Berger, dok je kod kadeta primjenjen Švajcarski sistem od 7 kola. Tempo je iznosio 15 minuta po takmičaru.

Turnir je, nakon uvodnih riječi Milana Milakovića, zamjenika direktora OŠ "Ivo Andrić", i Ostoje Kremenovića, predsjednika OŠK "Mala rokada", otvorio Milenko Malinović, šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, izbjegla, raseljena lica i povratnike u Odjeljenju za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Banjaluka.

Prvi potez u partiji Jelena Kovačević - Ela Jović povukao je Ostoja Kremenović.

Dodajmo da je odluka o tome kome će pripasti zlato u grupi djevojčica od 6. do 9. razreda, te bronza u mlađoj grupi kod kadetkinja, pala nakon žrijeba.

Pobjednicima su uručeni pehari, tri prvoplasirana takmičara po grupama su dobila medalje, diplome i štednu knjižicu sa po 50 KM, sljedeća tri takmičara po plasmanu knjigu "Šah 2006." autora Miodraga Stjepanovića i Branka Tomića, a svi učesnici prigodne poklone.

Takođe su nagrađeni najmlađi takmičari - Hristina Babić (2006.) i Nikola Abramović (2008).

Nagrade su podijelili Nenad Badnjar, u ime marketinškog odjela Hypo Alpe-Adria banke, Vojin Milaković, potpredsjednik Skupštine OŠK "Mala rokada", Rade Udovčić, član Skupštine OŠK "Mala rokada", Milan Milaković, zamjenik direktora škole domaćina, i Slavko Kvočka, predstavnik Auto-kuće "C auto".

Sudili su Momčilo Soprenić, Nebojša Radosavljević, Slobodan Đukić i Ratko Buvač, dok je za kompjutersko parovanje bio zadužen Stevan Paštar.

Turnir se tradicionalno održava u organizaciji OŠK "Mala rokada".

Kompletne rezultate pogledajte ovdje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana