Светосавски турнир младих: Бањалуци три, Теслићу једно злато

Г.С.
Светосавски турнир младих: Бањалуци три, Теслићу једно злато

Двадесетпрви Светосавски турнир младих, који је одигран 25. јануара у Бањалуци, окончан је тријумфом Катарине Арнаут, Маше и Бојана Максимовића из Бањалуке, те Милоша Ђукарића из Теслића.

Сва три злата граду на Врбасу донијели су полазници Школе шаха "Скакач", актуелног екипног омладинског вицешампиона РС, чији успјех су, са двије бронзе, употпунили Ана Бабић и Немања Вуксан.

У просторијама ОШ "Иво Андрић" наступила су 64 играча из Теслића, Ђулића, Прибинића, Градишке, Драгочаја, Залужана и Бањалуке, од којих је 12 дјевојчица.

Чак 26 такмичара, или 40,6 одсто, долази из Школе шаха "Скакач" (у табелама означени "масним" словима)! Они су из 172 партије сакупили 93½ поена, што даје 54,4 одсто успјешности.

Задовољство постигнутим резултатима истакли су и у новоформираној Школи шаха "Мат" из Теслића, чији су чланови освојили једно злато (Ђукарић) и два сребра (Томић и Липовчић).

Код кадеткиња је одигран Бергер, док је код кадета примјењен Швајцарски систем од 7 кола. Темпо је износио 15 минута по такмичару.

Турнир је, након уводних ријечи Милана Милаковића, замјеника директора ОШ "Иво Андрић", и Остоје Кременовића, предсједника ОШК "Мала рокада", отворио Миленко Малиновић, шеф Одсјека за образовање, здравство, социјалну заштиту, избјегла, расељена лица и повратнике у Одјељењу за друштвене дјелатности Градске управе Града Бањалука.

Први потез у партији Јелена Ковачевић - Ела Јовић повукао је Остоја Кременовић.

Додајмо да је одлука о томе коме ће припасти злато у групи дјевојчица од 6. до 9. разреда, те бронза у млађој групи код кадеткиња, пала након жријеба.

Побједницима су уручени пехари, три првопласирана такмичара по групама су добила медаље, дипломе и штедну књижицу са по 50 КМ, сљедећа три такмичара по пласману књигу "Шах 2006." аутора Миодрага Стјепановића и Бранка Томића, а сви учесници пригодне поклоне.

Такође су награђени најмлађи такмичари - Христина Бабић (2006.) и Никола Абрамовић (2008).

Награде су подијелили Ненад Бадњар, у име маркетиншког одјела Хyпо Алпе-Адриа банке, Војин Милаковић, потпредсједник Скупштине ОШК "Мала рокада", Раде Удовчић, члан Скупштине ОШК "Мала рокада", Милан Милаковић, замјеник директора школе домаћина, и Славко Квочка, представник Ауто-куће "Ц ауто".

Судили су Момчило Сопренић, Небојша Радосављевић, Слободан Ђукић и Ратко Бувач, док је за компјутерско паровање био задужен Стеван Паштар.

Турнир се традиционално одржава у организацији ОШК "Мала рокада".

Комплетне резултате погледајте овдје

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана