U ulozi Valtera Trifunović ili Đuričko?

Agencije
U ulozi Valtera Trifunović ili Đuričko?

Sarajevo, Zagreb - Poslije višegodišnjih najava, krajem maja ove godine počinje snimanje rimejka kultnog filma "Valter brani Sarajevo" u Sarajevu i Zagrebu.

Još nije odlučeno ko će se pojaviti u ulozi Valtera, koga je u prvoj verziji filma maestralno odglumio bard srpskog glumišta Velimir Bata Živojinović. Šuška se da se producenti iz Kine i njihovi partneri iz zagrebačkog "Jadran filma" ne mogu odlučiti između Sergeja Trifunovića i Nikole Đurička, iako će audicija biti otvorena sa za sve glumce sa područja bivše Jugoslavije.

Plan je da se rade dvije verzije filma, kao i TV serija od 30 epizoda. U anketama na pojedinim hrvatskim sajtovima kandidat za glavnu ulogu, pored Trifunovića i Đurička je i Goran Navojec, dok više od polovine onih koji su glasali smatra da je Bata jedinstven i da ga nije moguće zamijeniti.

Inače, "Valter brani Sarajevo" je najpopularniji strani film u Kini, te nije čudno što producenti stižu baš iz te zemlje, uz partnere iz zemalja bivše Jugoslavije, Australije i Njemačke.

- "Jadran film" je inicijator cijelog projekta od 2006, odnosno 2007, kada je bio predstavljen na Sarajevo film festivalu. Nakon toga smo dobili odobrenje Vlade Federacije BiH i tadašnjeg ministra kulture Gavrila Grahovca. Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo u potragu za koproducentima i partnerima u NR Kini i cijelom svijetu. Taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju - istakao je predsjednik uprave "Jadran filma" Vinko Grubišić.

Prema njegovim riječima, rimejk će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i u zagrebačkim studijima "Jadran filma".
- U prvoj verziji "Jadran film" i partneri iz Sarajeva vode glavnu riječ, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu, jer smo za taj projekat zainteresovali važne i velike strane partnere - rekao je Grubišić.

Dodao je da se trenutno usklađuju kreativna izvođenja i finansijska ulaganja u obje planirane verzije.

- Problemom adaptacije "Valtera" za novo doba sistemski smo se bavili godinama i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio izazovan i težak. Vjerno će slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledaoca i u nekom smislu će imati veze i sa posljednjim ratom - nadam se i posljednjem na ovim prostorima - istakao je Grubišić.

U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali sa prvim nosiocem naslovne uloge Batom Živojinovićem, ali svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u rimejku.

U ranijim izjavama Grubišić je isticao i da su motivi za snimanje novog "Valtera" svojevrsni povratak na "sistem vrijednosti koji se nama sviđa".

Borba dobra i zla

- Mislim da niko kod nas ne može mijenjati istoriju, niti birati u kojoj vojsci su nam bili djedovi. Možemo samo na pametan način definisati šta je budućnost i izvući samo ono dobro što je bilo u prošlosti. Borba protiv onoga koji je ubijao civile i pokušavao iskoreniti cijele narode u logorima bila je, naravno, borba dobra protiv zla - rekao Vinko Grubišić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana