Вишегодишње казне затвора Чаваркапи и Ћоди

Срна
Вишегодишње казне затвора Чаваркапи и Ћоди

Источно Сарајево - Вијеће Окружног суда у Источном Сарајеву осудило је данас Лазара Чаваркапу на девет, а Владимира Ћоду на шест година и седам мјесеци затвора за убиство седамнаестогодишње Софије Вукадин 24. марта 2013. године на Палама.

Ћоди је Судско вијеће за помагање у кривичном дјелу убиства изрекло затворску казну од шест година и шест мјесеци, а пет мјесеци затвора за недозвољено држање оружја, те је изречена јединствена казна од шест година и седам мјесеци затвора.

Чаваркапи и Ћоди је према пресуду притвор продужен девет мјесеци и дужни су сноснисти трошкове поступка.

У образложењу пресуде се, између осталог, истиче да су кривично дјело Чаваркапа и Ћодо починили као што је и наведено у чињеничном опису, што одбрана није посебно оспоравала.

"Суд сматра да ће се оваквом казном постићи, како генерална, тако и специјална превенција. Иако је Суд у обзир узео и олкашавајуће околности и изрекао казне мало испод закона, сматрамо да се другачијом пресудом не би постигла сврха кажњавања", рекла је предсједавајућа Судског вијећа судија Зинаида Хусић.

Адвокат оптуженог Ћоде, Сенад Дуповац је након изрицања пресуде новинарима рекао да има намјеру да се жали на ову пресуду.

Деливоје Вукадин, дјед убијене Софије, оцијенио је да је ова пресуда срамотна и додао је би било боље да су оптужени ослобођени. "Ово је знак да је Судско вијеће подлегло притисцима", рекао је новинарима Вукадин.

Он је додао да је упозоравао на постојање притисака на Суд, подсјећајући да је и Софијин отац Александар убијен у јануару 2000. године, као и њен стриц Његош Вукадин 1999. године.

"За двије године убијена су ми два сина, а 2013. године унука Софија и гаси ми се породица - немам никога", додао је Вукадин.

Чаваркапу је оптужница теретила да је 24. марта 2013. године у близини угоститељског објекта "Јутро" у Занатском центру у Палама након краће свађе и физичког конфликта пуцао у главу малољетне Софије Вукадин, од чега је преминула.

Ћодо је према оптужници, коју је заступао тужилац Рајко Чочовић, помагао Чаваркапи у извршавању кривичног дјела, те да је држао оружје за које не посједује оружни лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана