Ухапшен Чуме, потрага за Перчевићем

Б92, Танјуг
Ухапшен Чуме, потрага за Перчевићем

Београд - Ухапшен је Љубиша Буха Чуме, а издат је налог за хапшење Горана Перчевића, изјавио је министар полиције Небојша Стефановић.

 

Буха је ухапшен због напада на службено лице и насиља у породици, док је налог за хапшење Перчевића издат због малверзација са Универзал банком.

Како је објаснио министар, Буха је ухапшен зато што је напао полицајца који је дошао по пријави због насиља у породици. Претходно су београдски медији пренијели да је њега због насиља у породици 8. новембра пријавила супруга.

Подсјетимо, Буха је на данашњи дан прије две године ослобођен оптужби да је претукао супругу.

Са друге стране, налог за хапшење Перчевића издат је због милионских малверзација и подизања кредита без покрића који су гурнули Универзал банку у пропаст.

"Дат је налог за лишавањем слободе Перчевића због различитих малверзација у привреди, када је искоришћавањем свог положаја и овлашћења и прекорачења граница свог овлашћања непосредно договарао са руководиоцима Универзал банке различито одобравање и обезбеђивање кредита фирмама", рекао је он.

Стефановић је навео да су одређеним фирмама одобрена 34 кредита у укупном износу већем од 1,4 милијарде динара, а "који се због кредитне неспособности и неадакватних средства (обезбеђења), што се знало у старту, не могу вратити нити могу бити у целости враћени".

"То је изазвало пад адекватности капитала Универзал банке ...и одузимање дозволе за рад и штету за акционаре и депоненте ове банке", рекао је Стефановић.

Он је нагласио и да је "полиција расписала потрагу" и да очекује да ће Перчевић врло брзо бити лишен слободе.

Због лошег финансијског стања Српске банке, у жижу јавности је поново, између осталих, доспио и Перчевић, јер је опет на листи највећих дужника, баш као и код већ угашене четири банке (Агробанка, Привредна банка Београд, Развојна банка Војводине и Универзал банка).

Перчевић је 2012. године изабран за бизнисмена године у избору Привредне коморе Београда.

Рођен је 1965. у Београду, гдје је завршио основну и средњу правно-биротехничку школу. Дипломирао је на Правном факултету, на смјеру међународног права. Био је и на посдипломским студијама. Каријеру је почео као асистент на Правном факултету.

У политици се нашао послије Осме сједнице Централног комитета Савеза комуниста Србије. Био је оснивач и предсједник Младих социјалиста Србије. Потом је био и потпредсједник Социјалистичке партије Србије, предсједник законодавно-правне комисије у Скупштини Савезне Републике Југославије, потпредсједник Интерпарламентарне уније.

Био је и члан Извршног одбора у СПС-у, предсједник теоријског савјета и координатор за правни систем и међународну сарадњу и односе са страним партијама. Најчешће је наступао у тандему са садашњим вицепремијером Ивицом Дачићем. Био је и на челу Управног одбора за заштиту споменика.

Истовремено, био је главни и одговорни уредник теоријског часописа "Смисао". Онда се повукао из политике и посветио бизнису.

Власник фирми које спадају у највеће кредитне дужнике у Србији, Горан Перчевић, успио је да избјегне банкрот не само у Интеркомерцу, него однедавно и у Котексу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана