Стравично чедоморство у Кршевини код Фоче: Задавила тек рођеног сина

Сања Амиџић
Стравично чедоморство у Кршевини код Фоче: Задавила тек рођеног сина

Фоча - Сенада Кршо (19) из Кршевине код Фоче ухапшена је и предата Окружном тужилаштву у Требињу због сумње да је у августу ове године након порођаја убила свог тек рођеног сина.

Кршо је на саслушању полицији признала да се породила 14. августа и да је новорођенче задавила, након чега је тијело закопала у близини породичне куће у поменутом селу.

Како сазнајемо, она је инспекторима открила и име оца дјетета. Полиција је прегледом терена пронашла мјесто гдје је беба закопана, након чега је по налогу Основног суда у Фочи извршен увиђај и ексхумација.

Извор близак истрази казао је да је тијело бебе било у фази распадања.

- Пронађене су само кости лобање и поједини дијелови тијела који ће бити послати на ДНК анализу с циљем потврђивања приче осумњичене, пола дјетета, као и то ко је отац новорођенчета - казао је извор "Гласа Српске".

Додао је да не постоје индиције да је Кршо психички нестабилна особа те да највјероватније није у питању била ни нежељена трудноћа.

Према причама, које су се јуче могле чути у Кршевини, дјевојка је неко вријеме имала младића са којим је била у вези, тако да се сумња да је он отац дјетета.

- Често је у селу виђана са момком. Љетос јој је био примјетан повећи стомак, због чега се у селу говорило да је трудна. Међутим, нико то није могао са сигурношћу рећи, али сад кад сам чула за ово шта је урадила остала сам у шоку - казала је једна од мјештанки Кршевине, која није жељела да јој објавимо име.

Додала је да дјевојка у Кршевини живи са родитељима.

У Центру јавне безбједности Источно Сарајево, наводећи иницијале осумњичене, казали су да С. К. терете за убиство дјетета при порођају.

- Након комплетирања предмета осумњичена је у даље поступање предата Окружном јавном тужилаштву у Требињу - казали су у ЦЈБ Источно Сарајево.

Психолог Александар Милић објаснио је да се чедоморство појављује са постпорођајним депресијама односно са изразитом нарушености психичког стања.

- Када говоримо о периоду од 24 часа након порођаја ту настају психичке промјене и тада су особе у стању смањене урачунљивости, због чега немају довољно психолошких механизама да изврше увид у тренутно стање. Јављају се одређене тензије. Породиље осјећају сопствену угроженост, због чега су принуђене да се растерећују и ослобађају таквог стања, усљед чега долази до непромишљеног понашања - казао је Милић.

Додао је да таквом стању увијек претходе одређене неприлагођености, тешкоће, социјални испади, лош статус и друге појаве које доводе до промјена код људи.

- Такве промјене представљају ризикофакторе који се могу уочити и на шта се мора обратити пажња, али и реаговати како би била спријечена појава оваквих случајева - казао је Милић.

Убиства беба

- Сања Богојевић из Трњана код Добоја почетком ове године осумњичена је да је 2015. године усмртила своју тек рођену бебу. За смрт њених још двоје новорођенчади оптужена је њена мајка Војкана Богојевић.

- Драгана Грбић из Приједора осумњичена је да је 2013. године усмртила новорођенче и сакрила га испод кревета гдје је леш и пронађен.

- Драгана Грбић из Приједора осумњичена је да је и 2011. године након нежељене трудноће убила своју тек рођену бебу и њено тијело закопала у корито ријеке Мајчевац.

- Нермина Бајровић из Сарајева је 2011. у селу Замрштен код Фоче ножем избола свог тек рођеног сина. Његово тијело бацила је у пољски тоалет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана