Послали 61 особу на 238 година робије

Небојша Томашевић
Послали 61 особу на 238 година робије

Бањалука - Окружни судови у Републици Српској, изузев требињског, осудили су у првих шест мјесеци ове године правоснажно 61 особу на 238 година и мјесец затвора.

Скоро половина затворске казне коју су изрекла четири окружна суда отпада на бијељински који је 24 особе осудио на 110 година затвора. Други по висини укупне изречене казне је Окружни суд у Бањалуци чије су судије иза решетака послале 28 особа, а у затворима ће остати нешто више од 98 година.

Окружни суд у Источном Сарајеву осудио је у првом полугодишту осам особа на 11 година затвора. Судије Окружног суда у Добоју изрекле су за шест мјесеци само једну правоснажну пресуду којом је осуђеном изречено девет година затвора.

Из Окружног суда у Требињу су одговорили да су у првих шест мјесеци ове године изрекли четири пресуде и осудили пет особа, али нису доставили податке колика им ја казна досуђена.

Највећу појединачну казну у првих шест мјесеци ове године изрекао је Окружни суд у Бијељини који је пензионисаног полицајца Драгана Ђокића (58) из Лопара осудио на 38 година затвора. Он је осуђен за убиство братића Дражена, његове супруге Мире и Драженове мајке Маре. Утврђено је да је Ђокић убиства починио због поремећених имовинских односа. Након злочина који је незапамћен у Лопарама, Ђокић је пуцао себи у главу, али је преживио.

Друга најстрожа казна у првом полугодишту 2014. изречена је у бањалучком Окружном суду, који је на 14 година робије послао Бранислава Смиљанића (38) званог Ћело из Бањалуке. Смиљанић је осуђен као вођа групе која се бавила зеленаштвом и изнудама. Осим затворске изречена му је и новчана казна од  20.000 марака и одузета нелегално стечена имовинска корист од око 70.000 марака.

Иако је једина правоснажна пресуда која је за пола године изречена у добојском Окружном суду у њој је изречена трећа по висини казна. Јово Трифковић из Дервенте осуђен је на девет година затвора због убиства сина Игора. У сина је пуцао из пиштоља на споменику његове мајке на гробљу у близини Дервенте.

Окружни судови у Бањалуци, Бијељини, Добоју и Источном Сарајеву осудили су у цијелој прошлој години 123 особе на 494 и по године затвора. Окружни суд у Требињу је у 2013. осудио 14 особа, али нису жељели да саопште податак колика им је казна изречена.

Прошле године највише казни је изречено у бањалучком Окружном суду гдје је 70 особа осуђено на 270 година и шест мјесеци затвора. Добојски Окружни суд изрекао је 95 година затвора за 20 особа, а бијељински је у затвор послао 19 особа на 93 године затвора. Окружни суд у Источном Сарајеву осудио је у 2013. години 14 особа на 36 година затвора.

Највећа казна прошле године износила је 19 година, а изречена је у бијељинском Окружном суду Предрагу Петровићу (30) из Ораховице код Сребренице због убиства рођаке Дикосаве Петровић (89) и разбојништва.

Према подацима окружних судова у РС највише пресуда током прошле и ове године изречено је за разбојништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана