Нападач на Бањалучанку брани се губитком сјећања

Небојша Томашевић
Нападач на Бањалучанку брани се губитком сјећања

Бањалука - Слободан Марковић (56) из Бањалуке устврдио је на јучерашњем саслушању у бањалучком Окружном суду да се не сјећа зашто је напао и брутално премлатио бејзбол палицом суграђанку Б. К. (52).

Напад се догодио у понедјељак ујутро у подземној гаражи у улици Светозара Марковића у бањалучком насељу Нова варош, када је жена сишла до свог аутомобила.

- Када сам читао за ­шта ме терете, чинило ми се као да се ради о другом човјеку, а не о мени - рекао је Марковић на саслушању у суду, што буди сумњу да таквим исказом жели да умањи одговорност и казну која му пријети за гнусни чин који је шокирао јавност и узнемирио грађане Бањалуке.

Његов адвокат Миљкан Пуцар сматра да Марковић није с намјером и свјесно починио напад.

- Мом клијенту је потребно психијатријско лијечење, а нико не зна зашто се десио овај немили догађај. Убијеђен сам да је потребно да га психијатри прегледају да буде утврђено зашто је то учинио - рекао је Пуцар.

Марковићу, којег Окружно јавно тужилаштво Бањалука терети за покушај убиства, послије саслушања је одређен једномјесечни притвор. Притвор му је одређен због бојазни од утицаја на свједоке и доказе и да би његово пуштање на слободу изазвало нарушавање јавног реда и узнемиравање јавности.

Извори блиски истрази испричали су "Гласу Српске" послије напада да је Марковић пратио жртву и детаљно испланирао напад.

- По свему што је затечено на мјесту напада може се закључити да је нападач дуже вријеме правио план за напад и да му није био циљ наплата наводног дуга, него отмица и изнуђивање новца. Под точкове је подметнуо дрвене цјепанице како аутомобил не би могао кренути. Када је жена видјела да аутомобил не може да крене, изашла је да види шта се догађа и у том моменту је нападач с леђа ударио бејзбол палицом, која је била умотана да би оставио што мање трагова. Нападач је на себи имао посебно одијело и био је маскиран, а у гепеку његовог аутомобила пронађени су докази да се спремао да веже жену. Све то указује на отмицу - рекао је извор близак истрази и додао да му је план пропао вјероватно зато што је жртва пружила отпор и почела да дозива у помоћ.

Послије напада је као мотив помињан наводни дуг за стан, али је син претучене жене рекао да су од Марковића купили стан 2014. године и да су тада исплатили све до посљедње марке, што је поткријепио и Марковићевом изјавом да му је исплаћен новац овјереном код нотара. Марковићева супруга Лидија такође је рекла да не зна да је њеном мужу било ко дуговао новац.

Претучена жена стабилно

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске јуче је саопштено да је здравствено стање Б. К. тренутно стабилно, али да су даље прогнозе преурањене.

Претучена жена примљена је у понедјељак у овај центар са повредама главе и вратног дијела кичме, те је задржана на неурохирургији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана